Децата, които са записани в четвърта, подготвителна група в детските градини в общината, са 1082. Това съобщи вчера зам.-кметът Енчо Енчев. Тези деца са и бъдещите първокласници, които догодина трябва да прекрачат за първи път училищния праг. Тази година първолаците в общината са 1174 - с около 100 деца повече от сегашните шестгодишни. Като се има предвид, че за тази учебна година разликата между децата в подготвителните групи и записалите се в първи клас година по-късно е около 100, може да се очаква, че за следващата учебна година най-малките ученици ще са поне с 200 по-малко от сегашните. 
Енчо Енчев сподели друг факт, който го тревожи: бройката на тригодишните русенчета, които сега фигурират в първа група на детските градини в общината. Те са едва 949 деца. Колко ли от тях ще останат в Русе и околните села, докато тръгнат на училище - това никой не се наема да прогнозира. 
Общо в русенските детски градини са записани 4286 момиченца и момченца. Преди година те са били 4365. В общинските училища от 15 септември учат 11 729 ученици от 1 до 12 клас. Като към тях се прибавят професионалните гимназии, Спортното училище и Националното училище по изкуствата, школската армия на Русе вече наброява 15 726 ученика. Оптимистичен факт е, че в едно добро училище като „Братя Миладинови“ сега има 29 първокласници, двойно повече от миналогодишните, каза Енчев. И уточни, че от Общината са депозирали в Министерството на образованието и науката 4 проекта. Единият е за надстройка на ОУ „Братя Миладинови“, друг - за нов учебен корпус в СУ „Васил Левски“. И двата проекта са с прицел предстоящото след 3 години преминаване на всички училища на учене в една смяна - предвижда се в „Братя Миладинови“ да учат 11 и 12 клас от Европейското училище. За Дойче шуле имаме резерви да ги подпомогнем без ново строителстов, посочи Енчев. Другите два проекта са за строеж на нова детска градина зад регионалната библиотека и за укрепване на физкултурния салон и за надстройки в ОУ „Иван Вазов“.