Нов старт на съдебния процес за смъртта на Алекс от Бяла стартира в понеделник в Апелативния съд във Велико Търново, след като Върховният касационен съд /ВКС/ за втори път върна делото. Заплетеният казус, който се върти по съдебни инстанции повече от 2 години, приключва с диаметрално противоположни присъди - първоначално соченият за убиец Валентин Маринов бе осъден на 20 години затвор, след което престъплението бе преквалифицирано в по-леко и той получи 3 години затвор, а впоследствие бяха постановени 4 години. Причината за драстичното намаление на наказанието бе, че според по-голямата част от съдебните състави Валентин не е убил умишлено Алекс, а с удрянето на лек шамар, който дори не е оставил следа по лицето му, е причинил неговата смърт по непредпазливост и по хулигански подбуди. 
Сега се очаква трети съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново и общо шести състав от началото на процеса да размишлява над казуса. Накратко той звучи така - след пиянска нощ на 7 срещу 8 юли 2017 година в дискотека в центъра на Бяла, където компаниите на Алекс и Валентин имали известни конфликти и неприятни подмятания, се стигнало до цветисти изрази и псувни по улиците на градчето. В пререканията Валентин не е участвал, но се намесил в най-неподходящия момент - когато видял разправия между негов близък и Алекс. Опитал да защити своя човек, ударил тийнейджъра през лицето, той паднал, ударил се фатално и повече не станал. Според експерти Алекс е бил с не по-малко от 2.06 промила алкохол в кръвта.
Последното решение на ВКС дава инструкции на съдиите от по-долна инстанция да разгледат какво е било поведението на загиналия Алекс, а не да се фокусират преимуществено върху това на Валентин, както е правено досега. Целта е да се докаже в какво положение е бил тийнейджърът, виждал ли е нападателя си, можел ли е да се предпази, както и дали не е залитнал и паднал.