Не мога да закрия Национална служба „Охрана”, това може да стане само със закон. Това каза президентът Румен Радев след посещението си в храм „Света София” по случай празника на град.

Служителите на Националната служба “Охрана” са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева. Проблемът не е в НСО. Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни лобистки закони, добави Радев.

“Аз отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхватът на действие, подчинеността и контрола върху НСО. И ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба”, обясни той и добави, че парламентът трябва да посочи коя друга структура ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност – МС, парламент и президентство.

Попитан дали протестът и гражданското неподчинение ни приближават до предсрочните избори Радев каза, че отдавна са налице всички условия властта да подаде оставка.

“Това, което стана вчера, е радикализация на протеста и това е нормална реакция -когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, а някои от тях дори и бити. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите и да ги манипулират по тяхно желание”, коментира той и увери, че този път няма да им се получи, защото България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес.

Ще наложа вето на промените в Изборния кодекс, каза още Радев.

“Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. Има и икономическо измерение, защото решението на народните представители означава, ще се обезсмисля финансирането на машините за гласуване”, заяви още президентът.

Той коментира и случващото се в Европа.

“България е част от Европа и е показателно, че дебатът за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблема. Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата за изслушване в ЕП, но той ги излови в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставката”, коментира държавният глава.

Според него всички желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а не да пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик.

“Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашето европейско развитие. Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще от това управление. И Европа също започва да го осъзнава. Трябва да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия”, добави Радев и подчерта, че греховете и заемите на управлението ще плащат от следващите правителства и поколения.