Цял клас от МГ „Баба Тонка“ е поставен под карантина и ще учи онлайн заради контакт в първия учебен ден със заразен с коронавирус съученик. 11-класникът нямал никакви симптоми и започнал новата учебна година заедно с всички останали с 15-минутен час на класния. След това обаче се почувствал зле и спешният PCR тест показал, че носи коварната инфекция.
Ученикът е в добро състояние и не се налага постъпването му в болница. Класният ръководител е с отрицателна проба за Ковид-19. Не са установени други заразени сред 26-те момичета и момчета в класа.
„Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването съответно на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло. Към момента цялата паралелка е изпратена вкъщи за карантина на учениците. През тези 14 дни, докато РЗИ не излезе с някакво становище, ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния си начин. Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици“, коментира пред журналисти директорката на Математическата гимназия.
Още трима заразени с коронавирус са установени през изминалото денонощие. Това са две жени на 42 и 52 години и 27-годишен мъж. По-възрастната жена е настанена в болница, другите двама са по домовете си.