Протестиращи майки от „Системата ни убива“ влязоха в сградата на парламента и отказват да го напуснат.

Протестиращите представителки на “Системата ни убива” отправиха писмо до председателя на законодателния орган Цвета Караянчева и парламентарните групи, с което искат среща в периода от 16 до 18 септември. С майките има и малко дете.

„Това, което сутринта получих от майките, които днес разбирам, че продължават да стоят на пропуска, е едно писмо до мен, до всички парламентарни групи и до народните представители, които не членуват в групи. То е възвание, от което аз разбирам, че те искат да разговарят с нас“, обясни Цвета Караянчева. Тя увери, че писмото е препратено до всички групи и подчерта, че не вижда причина жените да продължават да стоят във фоайето на един от входовете, тъй като нямат никакви други искания.

В писмото си майките искат още ръководството на парламента да проявяват „достойнство и смелост“ да се срещнат с тях, за да предоставят своята гледна точка за намиране на „конструктивни решения за помиряване на народа“.

„Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Аз съм заявила своето желание за диалог с тях. Уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Оттук нататък това, че те стоят там и търсят контакт с народни представители, аз недоумявам“, каза председателят на парламента. „Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации, не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби“, допълни още тя.

Преди 16 часа 17 души, сред които две майки от инициативата и млад мъж в инвалидна количка, заедно с Никола Вапцаров, Мая Манолова, Настимир Ананиев и протестиращи от другите палаткови лагери, се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом.

“Не искаме да преговаряме с Борисов. Искаме депутатите да гласуват оставката му”, заяви за БГНЕС Нели Димитрова от инициативата, която вече призовава във Фейсбук да дойдат още хора, за да подкрепят тримата, които са пред деловодството на парламента.

Около 16.20 часа жена легна на булевард “Дондуков” и каза, че умира. Движението на автомобили е спряно. Жената каза, че живее с пенсия от 186 лева и попита как се живее с тези пари. Жената заяви, че ножът е опрял до кокала.