Урсула фон дер Лайен стартира първата си реч пред Европейския парламент след ограниченията във връзка с коронавируса.

Тя започна речта си, обръщайки специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден – топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега – глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

Очаква се тя да очертае въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Очаква се също така Фон дер Лайен да представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.

Лидерите на политическите групи ще направят преглед на работата на Европейската комисия и ще очертаят визията си за приоритетите на ЕС. Този ежегоден дебат за състоянието на Европейския съюз дава възможност на евродепутатите да упражняват контрол върху работата и плановете на Европейската комисия и да помогнат за определянето на бъдещите насоки на ЕС.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнася пред евродепутатите първата си реч за "Състоянието на Съюза".

В речта, която продължава и в момента, фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар. "Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне".

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още фон дер Лайен.

"Радвам се, че мога да обявя, че ние ще инвестираме 8 милиарда евро в производството на наши суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет", каза Фон дер Лайен.

Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен Здравен европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.