„Хората искат оставка на правителството и прозрачни избори – нови и предсрочни. С днешните предложения им казвате, че правителството остава и чрез промените в кодекса гарантирате фалшифицирането на изборите, за да се върне същият модел отново. Ето това противоречие между управляващи и желанието на народа ще налее още масло в огъня на недоволството и на протеста“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на дебатите за окончателните промени в Изборния кодекс.

„Променяте изборните правила месеци преди провеждането на самите избори. Нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Това отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и ползваща се с все по-малко доверие и авторитет в българското общество“, разкритикува управляващите Нинова.

Тя призова да бъдат приети предложенията на опозицията за изцяло машинно гласуване, като единствена гаранция за честността на изборите, обявявайки срещу предложението на мнозинството за смесен вот по избор на гласоподавателя – или на машина, или с традиционна хартиена бюлетина.

Поредната доза критики Нинова отправи и заради изтеклия вчера срок за предложения за председател на ЦИК, а такива внесени няма дори и от управляващите. „Не искате да поемете тази отговорност“, смята тя.

Тя засегна и темата за свикването на Велико народно събрание и промени в конституцията, които ГЕРБ анонсира. „Вече ви става ясно, че проектът ви няма да мине. 160 подписа няма да имате, не губете времето на парламента и народа с този проект, който е най-яркото посегателство върху демократичната, социалната и правовата държава“, допълни още тя и призова за национален план за извеждане на България от кризата.