Гражданите и фирмите имат възможност в следващите 2 седмици еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, но преди 30 септември на текущата 2020 година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.

За гражданите и други задължени лица по чл. 50 от ЗДДФЛ, това обхваща периода след 30 април, а за ЕТ след 30 юни до края на настоящия месец. От тази възможност към момента са се възползвали 133 данъкоплатци от региона, които вече са подали своите коригиращи декларации в офиса на НАП в Русе. Те са с над 60 % по-малко, отколкото към сходния период на миналата година, когато това са направили 472 задължени лица. Рядкото понижение на неточностите в декларациите се дължи да предложената от НАП електронна декларация, която значително елиминира възможностите за грешки и от която се възползваха 82 на сто от русенските данъкоплатци, които я подадоха към приходната администрация с ПИК и електронен подпис.

До 30 септември е срокът за подаване на коригиращи декларации и от юридически лица по чл. 92 от ЗКПО. За тях периодът започна от 30. 06. 2020 г. и досега в офиса на НАП в Русе са получени 96 бр. декларации – с 9 повече от миналата година.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg или на телефона на НАП 0700 18 700 /обажданията се таксуват по стандартната тарифа на съответния оператор/.