37-годишен мургав пътник, за когото има Европейска заповед за арест по искане на гръцкото правосъдие, е заловен на 5 септември в 10 часа на Дунав мост на излизане от България, а Окръжна прокуратура пледира мъжът да бъде задържан за постоянно в ареста. Причината - Апелативната прокуратура Траки го търси във връзка с разследване на случай за трафик на нелегални емигранти.
Мъжът, който чистосърдечно призна, че нищо не разбира, не живее на нито един от двата си официални адреса в Силистренско и няма нито лев официални доходи, е сочен за помагач в престъплението, за което според гръцкия закон може да бъде наказан с до 3 години лишаване от свобода.
От гръцките документи става ясно, че тамошните власти го издирват заради случай от 15 февруари 2019 година, когато край Еврос според тях е подпомогнал неизвестен извършител да превози нелегално 5 мигранти, които нямали право да навлизат в гръцка територия. Разследващите разкрили, че именно с колата на силистренеца чужденците са прекарани тайно през страната, без документи, без полицейски контрол, без спазване на законовите правила, но с добър финансов стимул в замяна.
Съдът прецени, че мястото му действително е в ареста, където трябва да чака официалното си предаване на съдебната система в Гърция, но мярката може да се обжалва.