Къде се намира „Монтюпе“/“Линамар“ - в Русе или в София? Както е до болка известно на всички русенци, производителят на алуминиеви автомобилни части е разположен в Индустриалния парк. Обаче според новата Карта на българската индустрия, създадена по инициатива на Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП), заводът е в София. 
Обяснението е просто - чиновниците в агенцията, изготвяли тази уникална карта, са гледали не къде се намира предприятието, а са извадили данните по регистрациите в Търговския регистър, където пише, че седалището на „Монтюпе“ е в София.  

То бе преместено в столицата преди няколко години, за да се прехвърлят там съдебните дела срещу компанията, която е сочена за сериозен замърсител на въздуха в Русе. Вероятно много хора биха се зарадвали и самият завод да се прехвърли в столицата, желателно някъде около Министерството на околната среда. Но той си е тук, близо до нас.
Така че няма да откриете „Монтюпе“, което вече се казва „Линамар“, край Русе на картата на българската индустрия. Липсва и друга металургична фирма разположена в близост - „МБМ Металуърк“, чието седалище също е в София.
„За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия“, похвали се икономическият министър Лъчезар Борисов. Но проектът е очевидно много далеч от финалната си фаза, така че е още доста рано за хвалби. На картата са отбелязани едва около 800 от всичко 11 566 фирми в Русенска област. Няма я петата по оборот компания в България „Астра Биоплант“, няма ги „Дунарит“, „Каолин“, „Еконт Експрес“ и др. Чиновниците в ИАНМСП още не стигали до техните браншове. Затова пък са описали компаниите от сектор „Мехатроника“, един от тези, в които местната икономика трябва да се концентрира според Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Уви, картата показва, че в Русенско няма нито една такава фирма.