Учени от Кардифския университет (Великобритания) и Масачузетския технологичен институт (САЩ) са открили фосфин в атмосферата на Венера, който с голяма вероятност е от биологичен произход, съобщи източник, запознат с изследването, пред РИА Новости.

“Откритието е направено с телескопа “Джеймс Кларк Максуел” на Хаваите и с Атакамската голяма антена с милиметрични вълни в Чили. Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард”, обясни той.

Фосфинът е безцветен, силно токсичен газ. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород. През 2019 г. търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети на други звезди) беше предложено като маркер за възможен живот на тях.

В същото време, отбелязва източникът, откриването на фосфин не означава автоматично откриване на живот на Венера, тъй като газът може да се е образувал в резултат на неизвестни природни процеси. Но от друга страна учените все още не са успели да намерят способи за небиологичен произход на газа, каза източникът на агенцията.

Той добави, че информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн пресконференция, след която ще се появи публикация в „Нейчър“.

Това не е първото предположение, че на Венера има живот. През януари 2012 г. в научното списание „Astronomical Bulletin“ главният изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити публикува статия за анализ на изображения от съветския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той е засякъл няколко обекта, които е характеризирал като живи насекомоподобни същества. Повечето негови колеги обаче остават скептични.

Сега Русия и САЩ обмислят възможността за създаване на космически кораб Venera-D за кацане на Венера, който освен всичко друго трябва да изследва както повърхността, така и, с помощта на отделяем балон, атмосферата на планетата за признаци на живот.