Русе вече има паметник на Васил Левски - в петък той бе открит с тържествена церемония и бе осветен от Тивериополския епископ Тихон. 
Церемонията започна половин час по-късно от предварително обявения час, тъй като вицепремиерът и министър на отбраната Карсимир Каракачанов закъсня, а след като пристигна в 17.28 ч, пет минути си поговори с офицера, който го посрещна. С Каракачанов пред паметника дойдоха областният управител Галин Григоров, народният представител Искрен Веселинов и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Кметът Пенчо Милков, депутатът Георги Стоилов и ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев от 17 ч стояха с черните си костюми на слънцето пред бронзовата фигура на Апостола. До тях в очакване бяха и група свещеници от Русенската митрополия заедно с епископ Тихон. 
Десетки русенци - жени, мъже, много младежи и деца, бяха дошли да се полюбуват на паметника, изваян от младия скулптор Даниел Кънчев. Впрочем, самият той отсъстваше от тържеството. Както, впрочем, липсваха и доста хора от учредителите на Инициативния комитет, подел инициативата за изграждането на монумента.
Това предизвикваше недоумение - както недоумение предизвикваше и пространството непосредствено около паметника. То създаваше впечатлението, че някакво внезапно събитие е наложило работниците да зарежат обекта. И поради тази спешност са оставили след себе си стърчащи от земята кабели, които би трябвало да са осветителни тела, разровена от тежките багери пръст околовръст, прахоляк и разбити алеи, посипани небрежно и не изцяло с камъчета. Картината контрастираше с паметника, който се извисяваше над недовършения мини мемориален комплекс. Но фактът, че образът на Апостола, пресъздаден от Даниел Кънчев, предизвикваше одобрение и открити адмирации, явно караше хората да гледат снизходително на недоразтребената строителна площадка. 
Духовият оркестър свиреше маршове, а в момента, в който петима души - Каракачанов, Веселинов, Григоров, Милков и Пазарджиев - прерязаха с ножици трикольорната лента, музикантите засвириха химна. След като думата бе дадена за празнично слово на вицепремиера Каракачанов, от множеството се чуха не особено агресивни викове „Оставка“ и скромно дюдюкане и освиркване. Това обаче очевидно опъна нервите на военния министър, който започна обръщението си към русенци пред фигурата на Апостола с думите: „Винаги е имало изчадия искариотски, които дори в такива моменти са готови да охулват тези, които са свършили нещо. Ако бяхте дали една стотинка, имате право да викате. Като не сте дали и една стотинка, слушайте и поне се радвайте, че в нашия град има нещо хубаво направено“. След това продължи с възторжени думи по повод откриването на паметника. 
След освещаването, извършено от епископ Тихон и свещениците, празнични слова произнесоха областният управител Григоров, депутатът Веселинов, кметът Милков.
„Това е третият опит в Русе да има паметник на Левски, за радост успешен“, заяви Веселинов, който пръв поде идеята преди много години. 
По-късно на друга церемония в зала „Европа“ на големите дарители в кампанията за събиране на средства за монумента бяха връчени бронзови копия на паметника. Министър Каракачанов пък удостои с плакет председателя и зам.-председателя на журито Янко Бонев и зам.-председателя Жувка Бучуковска, председателя на инициативния комитет Искрен Веселинов и зам.-председателя Емил Цветков /който без да вдига шум свърши огромна работа/ и Магдалена Георгиева от комитета.