„Какво лошо има да попитам какво е предприел кметът на Русе и председателят на Общинския съвет за осигуряване на станция за измерване на качеството на въздуха в града?! Така, както други градове са гласували в бюджета си средства и са си закупили собствена апаратура. Не казвам, че няма проблем, не казвам, че той не е важен. Но все пак Министерството на околната среда и водите е предвидило за Русе предоставянето на 2 станции още по договори от 2018 година, когато аз не съм участвал в процедурите. И това се знае много добре, защото по комисиите участват представители от общината. Защо тогава някой се обижда на министерството, което ще предостави 2 станции, а не се обижда на тези, които много ви обичат, но пак питам какво са направили?!“  

Така коментира пред „Утро“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров скандала около чувствителната тема със замърсения въздух в града, която се обостри през изминалата седмица покрай серията тежки зловония, лавината от сигнали пред институциите и твърденията, че държавата отказва да помага на Русе.
На сесията в четвъртък общинските съветници приеха единодушно декларация с настояване наболелият проблем да влезе в дневния ред на национално ниво и с него да се ангажира държавата вместо да бъде иронизиран. Преди това кметът Пенчо Милков публично оповести, че държавата не иска да помогне на Русе и министърът официално е отказал предоставянето на станция за замерване. В деня преди приемането на декларацията самият Димитров заяви в национален тв ефир „Ми да ме изберат за кмет на Русе, да им реша проблема с пречиствателните станции“. 
Случаят придоби и политически измерения, след като председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев се разграничи от министъра, назначен в правителството от квотата на ВМРО. Вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов беше по-остър при посещението си в Русе за откриването на паметникана Левски. 
„Подобен арогантен тон и подобно пренебрежително отношение към хората докараха до това, че по площадите има протестиращи. Когато в един град има подобен екологичен проблем и той не е от вчера, не можеш да говориш пренебрежително. Не приемам подобен тон“, заяви вицепремиерът и добави, че е звънял на екоминистъра, но той не му е вдигнал. На въпрос дали ще поиска оставката му, Каракачанов заяви, че министърът първо трябва да дойде в Русе и да се извини, а „оттам нататък си запазвам правото“.
„Ще дойда в Русе на откриването на двете станции, ще се постарая да е преди изборите и ще донеса всички документи, от които става ясно как МОСВ е работило по осигуряването на станциите за града ви и е искало да помогне, а накрая сте му обидени. Няма скандал, някой иска да го направи. Темата е удобна да се прави политика и някой от София да излезе виновен. С нито една своя дума не съм обидил някой русенец. Много ми е странна тази червено-черна коалиция в Русе. Много е удобно всички да са обидени“, коментира разпалено екоминистърът и за финал цитира част от своята книга - „Истината винаги излиза наяве, когато никой няма нужда от нея“.