Бурни дебати, продължили близо два часа и половина белязаха обсъждането на първата точка в дневния ред на вчерашното заседание на Общинския съвет, в която се предлага повишаването на множество местни такси и цени на услуги. 
За цените на паркирането трябва да се ориентираме не към големите градове като Бургас и Пловдив, а по-скоро като Търново, където таксата не е бутана от години, каза Бедрос Пехливанян от ГЕРБ. Какви джобове трябва да има човек, за да си носи по лев и двайсет за паркиране, възкликна той и предложи таксата да остане сегашната от левче.
Митко Кунчев от Демократична България също се възпротиви, като се аргументира с това, че община, която е „хвърлила“ 90 хиляди лева за един частен футболен отбор, трябвада е богата и не й се налага да увеличава приходите си чрез поскъпващи такси. 
Срещу вдигането на цените за различните услуги възразиха и други съветници от ГЕРБ. Орлин Дяков започна изказването си с „Очевидно този материал ще мине с гласовете на БСП и Патриотите“ и разкритикува методиката за вдигането на цените на билетите за „Мартенски музикални дни“. „Този фестивал се менажира лошо, остаряло, а отстъпките за пакет от 5 концерта са абсолютна глупост“, заяви той. „Защо „пакетът“ да не е за 4 концерта и един спектакъл. Къде е електронната продажба на билети за ММД, този фестивал е форма на културен туризъм“, добави Дяков и настоя: „Трябва да има коренна промяна на менажирането на ММД“. 
Зам.-кметът Енчо Енчев протестира срещу нападките на Орлин Дяков и посочи, че русенският музикален фестивал е с най-прозрачното управление на подобни културни форуми в страната, като припомни, че в обществения съвет на ММД освен звездни имена като Емил Табаков и Светлин Русев е също и оперният директор Иван Кюркчиев, общински съветник от ГЕРБ. 
Кръстосването на политическите шпаги продължи с обвинения от страна на социалиста Александър Неделчев, който припомни, че предишното управление на ГЕРБ не си е направило труда за 8 години да промени данъците и таксите, но пък е увеличило данък сгради с 64%. Пехливанян възрази остро, като с изчисления доказа, че вдигането на въпросния данък е едва 12-13 процента.
Проф.Христо Белоев акцентира върху това, че на всеки две години таксите трябва да се преразглеждат и актуализират. И също подчерта, че „не можем да се сравняваме с градове като Бургас и Стара Загора“. 
Зам.-кметът Димитър Недев без да иска доля масло в огъня, като директно съпостави Русе с Пазарджик, за да съобщи, че там цената за паркиране е 1.50 лв. 
След изказвания, множество хапливи реплики и дуплики кметът Пенчо Милков взе думата и емоционално изля възмущението си от това, че „хора, които два мандата тук бяха като гумен печат“, сега не правят нищо друго освен да сипят „остроумици“, като обясни ситуацията с това, че изборите наближават. 
„Вие два мандата управлявате Русе и нищо не направихте за Русе и ще станете вие да ми кажете, че не можем да се сравняваме с Бургас!“ - възкликна гневно Милков. И припомни, че в последните години държавна политика е 70% от субсидиите да отиват за Южна България. „Държавата е заприличала на ефервесцентна /разтворима - б.р./ таблетка“, която се разпада, каза Милков. Той нарече политическа лъжа и изключителна спекулация твърденията, че таксите не бива да се пипат, за да не бъдат ощетени гражданите. „В София, Варна, Габрово, Пловдив, Шумен, където управлява ГЕРБ дори и с тяхното намаление и при нашето увеличение ние пак плащаме в пъти по-ниски цени от тях“, увери кметът. Той отрече обвиненията в комунизъм и популизъм, като заяви: „Извинявайте, за времето, за което вие говорите, аз съм стигнал само до пионерче, а тук има хора, които са стигали до високи партийни нива, до партийни секретари“ и призова за уважение и разумни аргументи. 
„Потресена съм от вашия изказ“, възрази Наталия  Кръстева и предупреди кмета да не си позволява такъв тон. „Бюджетът не бил пипан - не е бил пипан, защото е бил стабилен, стига с вашия популизъм“, настоя Кръстева. Тук се намеси с реплика и Станимир Станчев от СДС, който сподели тревогата си, че „започва една агресия“.
След всички тези разгорещени спорове и квалификации предложените изменения за по-високи такси и цени на административни услуги бяха гласувани и приети от лявата страна и центъра на залата и председателят на ОбС Ива Пазарджиев обяви умиротворителна почивка.