Мощни викове “Оставка” огласят площад “Независимост” по време на второто “Велико Народно въстание”, предаде репортер на БГНЕС.

В центъра на София има граждани, дошли и от много други градове, за да изразят своя протест срещу управлението на страната.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

Полицейското присъствие в района е многобройно.

Редици служители на полиция, на жандармерия са строени около сградата на бившия Партиен дом, сега Народно събрание. Камионетките на жандармерията са паркирани пред входа, откъдето влизат депутатите.

В 9 часа започна пленарното заседание. За кратко протестиращите проследиха работата на парламента, излъчвайки звук от заседанието на живо. 

Протестиращите отново обстрелваха сградата на парламента с яйца.

Представители на “Да, България” са на площада.

Народни представители от БСП са също на площада, след като заявиха, че няма да присъстват в зала.

От трибуната на протеста бе съобщено, че жена е задържана в Първо районно от цивилни полицаи, защото в чантата ѝ е открит спрей за самозащита.

Тя е задържана за 24 часа. Носенето на лютив спрей за самозащита не е забранено от закона.

Има и задържан на един от пропускателните пунктове за носене на швейцарско ножче.

Минути след 10 часа движението по булевард „Дондуков” беше блокирано.

Има разположени КПП-та, където се проверяват граждани със съмнително поведение и такива с обемисти багажи.

Представители на гражданско движение „БОЕЦ” направиха опит да внесат в Представителството на ЕК в София становище. В становището те настояват Европа да обърне сериозно внимание на случващото се в България.

Преди това протестиращите донесоха 50-метров трибагреник пред сградата на Министерски съвет. Българският флаг беше осветен от протестиращия отец Дионисий.

Междувременно СДВР продължава претърсването на района на протеста за забранени предмети.

По-рано в градинката при Народния театър бяха намерени чували с камъни, метални тръби и стъклени бутилки, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка, 5-литрова туба с неустановена течност с остра миризма.

При обход на района е намерена и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят и остра миризма.

Протестът е мирен. Хората скандират “оставка” и “мутри вън”, “Борисов – оставка и затвор”.

Няма лица, които да опитват да създават излишно напрежение и провокации.

Минути преди 12 часа музика оглася триъгълника на властта.

Георгиус Филаделфас, грък женен за българка, изпя две песни. той обяви, че Гърция подкрепя България и изпълни националния ни химн от трибуната на протеста.