Две директорки на детски ясли в Русе - Янка Янчева и Аглая Серафимова, са спасили честта на медицинските специалисти от училищното здравеопазване, детските градини и яслите, към които зам.-кметът Енчо Енчев е отправил апел да се включат като доброволци в обгрижването на хората в превърналия се в огнище на коронавирус старческия дом „Възраждане“.
„Проведох среща първо с медицинските работници в училищата, всички ме изслушаха с наведени глави, същото беше и с детските градини. Нужен беше поне един доброволец, който 2 седмици да помага на хората на четвъртия етаж в дома. Бяхме в безизходица. Останаха само яслите - бях решил, че ако и там видя същите наведени глави, аз самият ще вляза като санитар“, разказа Енчев. Тогава Янка Янчева пожелала да облече изолационния костюм. А нейната колежка Серафимова пожелала да отиде заедно с нея. 
Вчера Енчо Енчев благодари на двете смели жени, директорки на детски ясли щ8 и щ9. А те разказаха, че по-важното за възрастните хора в критичната ситуация е била моралната подкрепа. 14 дни те слагали инжекции, правели превръзки, давали лекарства и разговаряли с хората, които им бил много благодарни. 
Енчев и негови колеги от Общината пък участвали в преместването на здрави обитатели на дом „Възраждане“ във вилата на общината в лесопарка „Липник“. 
Ние първи в страната приложихме този модел, сега навсякъде вече извеждат хората от домовете извън града, казаха Енчев и директорката на хуманитарната дирекция Катя Петрова. 
На възрастните русенци това толкова им харесало, че в благодарственото си писмо до кмета помолили всяка година общината да им предоставя за месец-два вилата за гости, за да могат отново да ходят „на курорт сред природата“. 
Обмисляме как можем да направим това, увери Енчо Енчев.