17-ият Есенен салон на изкуствата и културата ще зарадва русенци с повече от 30 големи събития, съобщи вчера началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. В голяма степен те ще запълнят празнотата, която наложи в културния живот на града пандемията с Ковид-19, обясни Чавдарова. Тя посочи половин дузина фестивали и конкурси като започващия в събота Грийн рок фест, литературния „Възможни светове“ от 1 до 15 октомври, конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“, очаквания от киноманите „София филм фест на път“, който ще покаже 8 премиерни кинопродукции. 
Сред събитията, които със сигурност ще привлекат вниманието на публиката, са националната джаз среща на 20 и 21 ноември, която ще се проведе за 45-и път, концертите на съвсем млади изпълнители и на обичани от русенци виртуози като Минчо Минчев и Людмил Ангелов, които ще изпълнят специална програма на 20 октомври, и др. 
Изобилстват изложбите, всяка от които има свой специфичен почерк и послание. Поредицата започва в петък с експозицията „Samsara“ на скулптора Зюхтю Калит и живописеца Евгени Петров, продължава на 16 септември със силистренския майстор Йордан Кисьов, с колажите на Павел Дочев на 1 октомври, живописна изложба на Николай Караджов на 15 октомври във фоайето на Доходното здание и с изложбата „Дистанция“ на Николай Бузов, която ще се открие на 20 октомври в Галерията. Пак там на 15 октомври русенци ще могат да видят и една дълго подготвяна експозиция, която бе отложена през март - „...и следи оставАт, и следи оставЯт...“ на възпитаници на Националното училище по изкуствата, които посвещават свои творби на 60-ата годишнина на училището.