Голям брой чувствителни промени, които на места предвиждат увеличаване на цените на различни такси и услуги с 200%. Така председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Бедрос Пехливанян коментира внесените от Общината нови моменти в Наредба 16, които предстои да бъдат обсъдени и гласувани на сесията днес.
Като особено значими бяха посочени увеличената такса за паркиране на 1.50 лева, по-високата цена на месечния абонамент за паркиране, предвижданите нови начини за таксуване на заведенията с маси на открито, както и двойно нарасналата такса домашен любимец - от 25 на 50 лева.
„Не е логично, нито рентабилно в този икономически момент, когато ресторантьорският отрасъл търпи сътресения, да се въведе наем само на кв.м. Според представители на бранша, така те ще плащат такса „въздух“ и им се извиват ръцете“, коментира Пехливанян.
Колежката му Наталия Кръстева пък посочи, че е имало изказвания, че така ще се „убие бизнеса“ и предложението е абсурдно, затова очаква да бъде оттеглено от страна на кмета и екипа му.
В същото време стана ясно, че Пенчо Милков и заместничката му Златомира Стефанова са провели среща с ресторантьори и хотелиери във връзка с предложените изменения, на която са си обещали съвместна работа за откриване на най-доброто и за двете страни решение на въпроса с цените, които от 2008 година не били променяни.
Борбата за промяна в правилника за работата на Общинския съвет пък е на финалната права, след като сформираната временна комисия, която бе ангажирана с неговия ремонт, е излязла с 28 предложения за промени.
„Единственият параграф, който ГЕРБ предлага да се промени, е по отношение на възможността за провеждане на онлайн заседания на комисии и сесии. Впрочем, тази алтернатива вече е разписана и в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Останалите 27 параграфа с предложения са на колеги от другите групи“, коментира Кръстева.
Тя зададе реторичен въпрос във връзка с желанието на кмета Пенчо Милков да бори вандализма, като изрази учудване как това ще стане, след като по нейна информация липсвали 4 от мониторите за денонощно видеонаблюдение в реално време и то на възлови участъци. По нейни данни случващото се на Кръговото до полицията, на кея, на пл.“Батенберг“, на пробива при „Кауфланд“ и на входни-изходните участъци за Варна и София, остава скрито и непроследимо.
Кръстева анонсира, че ще отправи питане към кмета относно струпване на отпадъци от различен характер в общински имот в Николово. А Пехливанян посочи, че инициативата на ГЕРБ за поставяне на пейки и кошчета в различни квартали на града с цел облагородяване на жилищните зони, продължава.