Русенската опера от вчера има нов заместник-директор - това е доскорошният директор на най-голямото русенско училище Галин Ганчев. 
Специално поканих господин Ганчев за тази длъжност, защото той има толкова много опит точно в областта, в която на мен ми трябва човек - строителството и ремонтите, каза за „Утро“ шефът на Русенска опера Иван Кюркчиев.
Той не се притеснява от това, че Галин Ганчев от три години е на пенсионна възраст. По думите му „той толкова много неща е направил, а при нас тъкмо сега започват големи ремонти и на трите сгради на операта, така че опитът на Ганчев е точно това, от което се нуждаем“. 

Самият Ганчев лаконично заяви пред „Утро“: „Тръгнах си от образованието с болка и огорчение“, като не пожела друг коментар. 
Както читателите на вестника знаят, през август се проведе конкурс за директорското място в Средно училище „Васил Левски“, което Ганчев ръководеше и развиваше в продължение на 31 години. Неговите очаквания бяха, че ще продължи да работи за „своето“ училище и като заместник на новия директор, за да бъде полезен с опита си там. След като тези очаквания не са се реализирали, той откликнал на поканата на Кюркчиев. 
След като получихме разрешение от Общината, започваме да изграждаме временен покрив на основната сграда на операта, която пострада при пожара в началото на лятото, обясни оперният директор. Проектът за това е на арх.Венцислав Илиев, който уверил Кюркчиев, че макар идеята е разпокритото здание да бъде затворено за предстоящите дъждове и снегове, бъдещият временен покрив ще издържи поне 10 години. „Подбрали сме екип, който със сигурност ще направи качествен ремонт. В него са включени арх.Венцислав Илиев, геологът Петър Дончев и инж.Георгиев, който е единият от двамата най-добри специалисти по механизация на сцената, той направи и ремонта на драматичния театър в Пловдив след пожара през 2013 година“, каза Кюркчиев. Преди дни той е бил в Пловдив и останал възхитен от това, което е направено след ремонта. 
В Русе първо ще започне работата по основната сграда на операта. Ще бъдат затворени и течовете в зала „Филхармония“, след това предстои ремонт и по сградата с репетицонните и ателиетата. 
Междувременно артистичният състав продължава своята дейност. На 10 септември в Голямата зала на Доходното здание ще бъде играна оператата „Българи от старо време“ с Николай Урумов в ролята на Хаджи Генчо, а на 18 септември в зала „Филхармония“ оркестърът ще изнесе концерт с именитите цигулари Ангел Станков и Йосиф Радионов с творби на Бетовен, Хайдн и Моцарт.