Световните медии засипаха със суперлативи Цветана Пиронкова след победата на US Open с 6:4, 6:7 (5), 6:3 над Ализе Корне (Фр) и класирането на четвъртфинал, в който ще се изправи срещу Серена Уилямс.

"Майчинството е горивото на Пиронкова", написа "Ню Йорк Таймс". "В началото на турнира беше пренебрегвана, малцина бяха тези, които очакваха от нея да стигне до втората седмица на турнира. Но тя го направи и взе скалповете на двукратната шампионка от Големия Шлем Гарбине Мугуреса и Дона Векич. В понеделник вечер пък се пребори с умората в близо тричасовия мач с Али Корне. След това се обля в сълзи, говорейки за сина си Александър", отбелязва авторитетното издание.

Сайтът Tennis.com пък пише: "Пиронкова показа, че успехът е в пътуването, не в дестинацията". Припомня се, че нашето момиче играе първия си турнир след повече от три години. "Тя показа, че може да се адаптира към различни ситуации и да държи нивото на шампион от Големия шлем", добавя медията. 
Съперничката Корне също изказа възхищението си от Цвети. 
"Тя е толкова изненадваща и невероятна. Дадох всичко, което имах, дори това, което нямах. Какво повече? Освен да се поклоня на това момиче, което беше малко по-добро от мен", каза французойката пред "Екип".

"Пиронкова играе така, сякаш никога не е спирала. Това си беше Пиронкова от едно време. Играта ѝ никога не е била много удобна за мен. Знаех какво да очаквам. Нейният бекхенд е супер ефективен, като лазер. Върви много бързо, дълбок и труден за връщане. Знаех, че трябва да ориентирам играта повече към нейния форхенд. Може би ключът е да имаш дете. Може би и аз ще го направя", каза още Корне.