Много хора са на мнение, че ако не правим нищо, пилеем времето си, но учените са на друго мнение

Повечето хора смятат, че времето, в което не правим нищо, е пропиляно време. Но не на това мнение са някои от най-великите умове, живели на нашата планета. Например Алберт Айнщайн обичал да седи и просто да си представя пътя на светлината. В крайна сметка именно така се ражда и популярното уравнение Е=mc2. По-късно ученият получава и Нобелова награда.

Айнщайн провежда множество мисловни експерименти. Така например за своята обща теория на относителността той си представя как човек пада от покрив, пише vesti.bg Неговите най-известни теории, на чиито основи лежи съвременната физика, са били резултат от въображението му.

Можем ли ние да правим това, което е правил Айнщайн - да провеждаме експерименти в главите си, представяйки си възможните опции и просто да си отговаряме на въпроса "какво ще се случи, ако направя това"?

Намерете повече време да спрете, да помислите, да анализирате къде се намирате в живота си и да разберете обективно дали сте доволни от това, което имате. Какви са вашите планове за бъдещото. После просто си помечтайте, това ще ви направи по-продуктивни, когато се сблъсквате с всекидневни ситуации, за които са нужни нови решения. Това ни съветва неврологът Фиона Кер от Университета в Аделайде.

За някои хора да седят във Facebook в продължение на 2 часа се струва нормално, но отделянето на 2 часа за размисъл - твърде много. Ако и вие сте на това мнение, вземете химикалка и отговорете на няколко въпроса. Какви цели имате и какво не сте постигнали? Можете ли да ускорите процеса по постигането им? Чувствате ли мотивиран и вдъхновен? Как се виждате в следващите 6 месеца? Разходете се в парка и помислете върху тези неща. Природата е страхотно място за целта.

Въведете правилото на "двата часа" в своя живот. Журналистът Зат Рана прави именно това, като се вдъхновява за експеримента си от навиците на успешните учени, философи, на самия Айнщайн. Всяка седмица той отделя по 2 часа медитирайки. Споделя, че така му се изостря ума и със сигурност е по-добре прекарано време от това в социалните мрежи.