Първият за Русе базар за приложни и изящни изкуства ще събере ценители на ръчно изработени уникати на 12 септември. От 10.30 до 20.30 часа горната палуба на единствения плаващ ресторант „Понтона“ ще се превърне в жива изложбена зала под открито небе, където хората с вкус към оригиналните авторски изделия ще могат да си набавят неповторими украшения и бутикови произведения. 
Първият русенски арт базар на висококачествени творби се организира с усилията и ентусиазма на две от русенските авторки - Силвия Кузманова, която сътворява чудни кукли в ателието си „СисАрт“, и Венета Русинова, създателка на уникални бижута с марката „Натюрел“. Години наред двете участват в арт базарите в София, русенките са добре познати на ценители от София, Пловдив и от цялата страна и сега са решили да впишат своя град в картата на празниците на „хенд мейд“ изкуствата. 
Освен русенски автори в базара ще вземат участие наши колеги от София и Варна, като на щандовете ще има кукли, чанти, бижута, картини, ръчно рисувани шалове, аксесоари, албуми, миниатюри, натурална козметика, кулинарни деликатеси и какво ли още не, уверяват Силвия и Венета. Входът е свободен, а романтичното настроение ще гарантира тромпетистът Станислав Иванов, който ще гостува в по-късните часове на базара.