Здравната каса в Русе започна от вчера да сключва допълнителни споразумения с контрагентите си заради увеличените цени на дейностите им във връзка с пандемията от Ковид-19, съобщи директорът Калоян Копчев. До края на ноември парите на оказващите медицинска помощ ще се вдигнат средно с около 10% заради работата им в условията на коронавирус.
До момента касата е изплатила допълнително 3 112 814 лева на всички свои контрагенти във връзка с работата им в коронавирусната обстановка от март насам. Така личните лекари са получили 572 300 лева, на специалистите са преведени 783 790 лева, лабораториите са разполагали с допълнителни средства в размер на 387 263 лева, стоматолозите са получили 744 911 лева, а болниците - 624 550. 
Същевременно се правят проверки във всички лечебни заведения за болнична помощ по повод отчетената надлимитна дейност от 2015 година насам. До момента са констатирали пропуски, но не и злоупотреби. 
Не се съмнявам в коректността на болниците, но ако до края на септември все пак се натъкнем на измами, ще сезирам прокуратурата, подчерта Калоян Копчев. И уточни, че четирима лични лекари и трима зъболекари са отчели в касата извършена дейност, докато са били в болнични, но случаите още се проверяват.