Притеснява ме изключително много фактът, че глупави хора управляват държавата и тази глупост започва да ни излиза на челото. Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, който е един от големите и успели бизнесмени в страната. Той участва ежедневно в гражданските протести, които започнаха преди 57 дни.

БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

“Институциите не са главният проблем. Те ще съществуват и с оставката, и без оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Проблемът са хората в институциите и това, че гражданите са недоволни от ръководството на държавата, е факт от два месеца. Искането за оставка непрекъснато се повдига, хората всяка вечер излизат на улицата. Тук не става дума за блокиране на работата на институциите. Хората са недоволни от това, което виждат, както се пее в една песен. Всички заедно по някакъв начин се възмущаваме от работата на държавните институции, но ние не ги блокираме по никакъв начин.

Истинската дума е срам. Стават срамни неща в нашата държава. Откъдето и да ги погледнеш, те не могат да бъдат обяснени. Не искам да говоря за записите на разговорите, за снимките.

Една държава, в която пенсиите са толкова малки;

една държава, в която мерките, които се взеха за борба с проблема COVID-19;

една държава, в която някой разпределя пари на някого без ясен критерий;

една държава, която е на последно място по производителност на труда;

една държава, в която всички села са изоставени и на доизживяване, като голяма част от тях вече са умрели;

една държава, която е на първо място по смъртност

Може да е причина за срам!

Истината е и друга. Имам фирми в чужбина. Видях как в Полша държавата реагира, когато искаше да помогне на бизнеса, за да премине през периода на висока безработица и затихваща работа в резултат на пандемията и как България помогна. Моята фирма не е искала нищо от държавата и не очакваме да получим нещо от нея, а сме си плащали през цялото време данъците. Това ставаше и в други държави, но там и помощта беше адекватна.

Не искам някой да раздава пари, когато събират 500 души и по някакъв начин те имат връзка с един или друг политик.

Не искам някой да харчи бюджета на държавата без да се спазва рамката. Защото ние, хората, които плащаме трябва да задаваме въпроси.

Отговори не получаваме…

Моята работа е свързана със земеделието, имаме бази на много места, най-наболелите въпроси, който бих задал, са следните:

Кога България отново ще заприлича на нормална държава, каквато, например в момента е Гърция, на която не искахме да приличаме.

Кога нашите малки градове и села ще имат поминък, работни места?

Кога хората ще искат да живеят в тези села?

Кога нашето земеделие ще спре да произвежда първични продукти като зърно?

Кога ще започнем да се изхранваме, както сме го правили преди години?

Кога нашите зеленчуци и плодове ще се появят първо на българския пазар, а едва след това да отидат на чужди пазари, както е било от години?

Кога ще се върнат тези милиони хора, които избягаха от България не от желание да не живеят тук? Те се махнаха, защото търсеха икономическо оцеляване. Те не търсеха просто по-добър живот, а търсеха работа. Кога ще намерят причина да се върнат в България, защото голяма част то тях си купуват апартаменти тук, но все още живеят някъде там – в Англия, Испания, САЩ и др. ?

Хората не са виновни, защото рибата се вмирисва от главата. Снощи видяхме, че и от опашката.

На управляващите им харесва да противопоставят полицията, която защитава 240 депутати, но се командва не от тях, а от Министерски съвет или министъра.

Искам да попитам, защо вчера през деня трябваше да се прегражда половината площад и да не се разреши митингът да бъде проведен така, както беше предвидено да бъде? И както беше поискано разрешение от Общината?

Защо трябваше да се създадат обстоятелства, които допълнително да нажежат обстановката и едната група да премине през блокадата, поставена през средата на площада? Кой решава тези неща?

Притеснява ме изключително много фактът, че глупави хора управляват държавата и тази глупост започва да ни излиза на челото. Това е другият срам, който бера.

Аз съм на 63 години, реално нямам причина да протестирам за нещо. Чувствам се и виновен, и гузен, че през годините борба за демокрация, работа, плащане на данъци, ходене на избори ние стигнахме до това посредствеността да е огромна сила и да управлява невежеството. Трябва да сложим край на безвремието”, завършва анализа си Десислав Дионисиев.