Отборът на ФК „Русе“ спечели преди няколко дни бронзовата купа на държавното първенство по плажен футбол във Варна. По този повод разговаряхме с треньора на тима Калоян Георгиев.

- Г-н Георгиев, кое поред участие на държавни финали записа вашият отбор?
- От създаването му преди 11 години имаме точно толкова национални финали със 7 бронзови отличия. Четири пъти завършихме четвърти. Смятам, че с тези резултати показахме как Русе се превърна в безспорен център на плажния футбол у нас. Има и нещо друго - участвахме със само български футболисти, а съперниците ни във финалната четворка - МФК „Спартак“ и СА МВР, се подпряха на чужденци. СА на МВР например бе подсилен от четирима испански национали. Когато играхме срещу този тим, три от головете бяха „испански“. Загубихме с 4:6, но се държахме като равен с равен. Така се разви долу-горе и двубоят с шампионите от МФК „Спартак“ /4:6/. Поведохме, но срещу себе си имахме отбор с двама румънци и един грък. Затова и накрая всички ни поздравяваха, че бяхме най-българският отбор в шампионата. Аз съм горд с този факт. 
- Защо се залага на порочната практика с привличане на чужденци в последния момент?
- Това е дълга тема. Навремето бившият шеф на ФИФА Сеп Блатер подписа договор с един испанец, който комерсиализира плажния футбол. Номадството стана част от плажния футбол. Един от испанците в СА МВР дойде от Полша, където игра за тамошен отбор. Става дума за много пари. На този фон ние се мъчим да вържем двата края. Затова и искам да благодаря специално на шефовете на фирма „Нова линия“, която ни помогна да участваме и да довършим първенството.
- Кои футболисти бихте отличил? 
- Всички - Радослав Христов, Георги Рачев, Кристиян Петров, Александър Иванов, Живко Парашкевов, Маргин Недков, Мариян Маринов, Огнян Брайнов, Йонко Йорданов, Мартин Минчев, Мартин Рачев, Мартин Иванов, Диян Димитров, Златко Златев, Калоян Петков, Любомир Петков. Мартин Недков и Живко Парашкевов обаче бяха душата и моторът на отбора. Мартин стана голмайстор на първенството с 20 попадения, Живко се разписа 18 пъти. Много силно играха още Мартин Рачев, Мартин Иванов, Александър Иванов. Покрай тях се видя израстване и на по-младите момчета.
- Какви ще са целите ви пред следващия сезон?
- Ще е много трудно да разбием хегемонията на „Спартак“, но ще се опитаме отново да сме сред първите 4 най-добри тима в България.