„Това, което вие трябва да направите оттук насетне, е да не се отварят повече производствените помещения, да ни обясните въведени ли са в експлоатация филтрите и защо тази миризма се стели в града“, заяви кметът Пенчо Милков на среща с Лорето Айбанез, управител на „Монтюпе“, което вече е собственост на канадската група „Линамар“. Срещата беше инициирана от ръководителя на предприятието. Поводът бе създаденият от Милков Общински кризисен щаб за чистотата на въздуха в Русе и предположенията на експертите, че заводът изпуска вредни емисии.
Кметът увери Айбанез, че строгото отношение на Общината е насочено към всички производства, които нарушават законовите разпоредби и замърсяват въздуха. 
Както „Утро“ писа, преди ден кметът заяви, че на инспектори от КООРС е възложена 24-часова охрана в Индустриалния парк в Източна промишлена зона, докато не бъдат поставени камери, докато не се получат гаранции, че ще се използват скъпоструващите филтриращи системи на „Монтюпе“, а няма да се извършва проветряване на помещенията през нощта чрез отваряне на врати и жалузи.
В срещата вчера участва и зам.областният управител Свилен Иванов. Той настоя, че е необходимо специална комисия да приеме новоизградените филтри в предприятието и да установи дали те работят правилно. 
Според Свилен Иванов миризмата, която усещат русенци, се дължи на остатъчни газове, които не успяват да бъдат обработени и съответно са изпускани в атмосферата. „Някои газове е трудно да бъдат замерени! Наясно съм с това, но не искам да чувам за разликата между замърсяване и неприятна миризма! Не ме интересува дали миризмата е вредна или безвредна! Просто трябва да се спре!“, каза Иванов.