Със затваряне на кръговото кръстовище пред Дунав мост вчера сутринта започна русенското участие в обявената от Отровното трио национална акция за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев Велико народно въстание. Блокадата, в която участваха граждани и активисти на Демократична България, бе планирана до 20 часа, но организаторите я свалиха над 3 часа по-рано заради натрупалите се огромни опашки от тирове в Румъния.
В същото време русенци издигнаха на сутрешната обсада на парламента в столицата плакат „Русе иска оставка“. 
Нямаме възможност да отидем в София за участие в големия протест, но сме напълно съпричастни към събитията там. Искаме да покажем, че подкрепяме всичко, което се случва, и искаме да дадем някаква гласност. Чакаме днес оставки, между другото, за господата и госпожите в парламента, сподели Ани Герасимова.
Искаме да кажем на всички, включително и нашите съседи от ЕС и извън него, че ние се затваряме, за да направим ремонт на държавата, след което отново ще сме готови да се отворим и да бъдем част от европейското семейство, каза Деян.
Румънските власти бяха предупредени за протеста и с тях беше постигнато споразумение към Русе да се пропускат само леки автомобили. Целият трафик беше отклонен през Николово и селото преживя може би най-шумния и напрегнат ден в историята си. Централната улица, която е и част от главния път, през целия ден беше пълна с колони автомобили.
От 18.30 часа пред Съдебната палата за 55-и път се проведе и протестът под наслов „Свободни хора, да кажем - стига!“.