Осем години затвор и 100 000 лева глоба е окончателната присъда, за която Октай Шабанов се договори с правосъдието, след като направи пълни самопризнания за контрабандата на 35,348 килограма хероин на стойност 3 181 320 лева. Наказанието е окончателно, след като и съдът, и прокуратурата го сметнаха за справедливо.
36-годишният три пъти осъждан Октай бе засечен на 11 декември в опит да пренесе през Дунав мост 71 пакета дрога, натъпкани в тайници под предните автомобилни седалки на собствения му „Фолксваген Туран“. Проверяващите открили към фабричните кухини на колата допълнително монтирани оловни капаци със заключващи механизми, където бил скрит хероинът. Веднага след това Октай бе вкаран в ареста.
Младият мъж е родом от Търговище, където работил като охранител във фолк клуб, има присъди за побои и шофиране пиян. По закон за трафика го грозеше присъда от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева, но заради самопризнанията и светкавичната присъда той се възползва от привилегията да получи облекчено наказание.