Българинът не се интересува само от пари, той не е простак, както се опитват да го изкарат, а човек с достойнство, който протестира срещу измамата и непочтеността.

Абсолютно независимо от политиката на премиера Бойко Борисов, икономиката ще има проблем. Т.е. когато казвам независимо не означава, че неговата политика е допринесла за още по-големи проблеми. Просто казвам, че независимо от това какво се случва сега, икономиката ще има проблеми. Категорично не е вярно, че ако г-н Борисов хората около него запазят властта, това ще тушира тези проблеми. Тези проблеми са независими от текущата българска власт и независими, от която й да било власт. Те нямат лесно решение, те са много сходни с тези икономически проблеми, които имахме преди 12 години. Подобни неща е имало и друг път в човешката история. Различни общества по-различен начин се справят.

Бих препоръчал на българите да поемат риска за алтернатива по една много семпла причина. Благоденствието никога не се мери с пари, а се мери в брой прочетени книга. Четенето наистина е национална сигурност, но сме далеч да стигнем онова ниво да сме сигурни, че всички българи четат достатъчно, за да имаме национална сигурност. Необходими са години и проблемът не е само в образованието и е свързан с много други неща. Факт е, че се издават и превеждат много повече книги, хората четат повече, следователно сме напреднали.

Най-голямата полза от членството ни в европейското семейство не са парите, които получаваме по линия на различните еврофондове, най-голямата ни полза е свързана с върховенството на закона. За съжаление, по някакъв начин ние успяваме да го изопачим. Българинът не се интересува само от пари, той е човек с достойнство. Има нещо друго, което кара гражданите да протестират. България е относително свободна страна и те относително лесно могат да протестират. Това е непочтеността и измамата. Гражданите са много чувствителни, ако бъдат лъгани. Не винаги можеш да протестираш, когато си излъган, но сега може. Ние сме много по-честни, отколкото една част от върхушката, която се опитва да ни убеди, че повсеместната нечестност в българския елит произведена от културата на хората. Това категорично не е вярно. Това е злоупотреба с власт.

Единствената прилика между протестите през февруари 1997 г. и днес е, че гражданите протестират. 23 години по-късно България е много различна държава. Това срещу, което гражданите протестираха тогава е съвсем различно от това срещу, което протестират днес. Тогава голяма част от протеста беше свързан с вътрешнополитическото и икономическо напрежение. Голямото мнозинство от българите беше гласувало доверие на един човек – Жан Виденов /1995-1997 г./, който до ден-днешен си мисля, че е бил честен, защото не мога да си представя, че българите биха му гласували доверие, ако не беше такъв. Катастрофата на неговите избори в икономиката ги накара да разберат грешката си, включително отпреди през 1990 г., когато мнозинството беше гласувало отново за Комунистическата партия.

Сега ситуацията е много различна. Мнозинството гласува доверие на г-н Борисов и на подобните му, защото Борисов не е сам, защото в България има много Борисовчета. Виждам сходство в това, че хората са изненадани от това до каква степен са били склонни да си затворят очите пред некомпетентността, пред загубата на свободата, пред унижението. Достойнството на всички българи е силно засегнато. Недоволството е напълно основателно.

В същото време Борисов е един много опитен и талантлив жонгльор, бих казал дори чаровен човек, но той не се отличава или поне не мисля, че хората намират в него честност. Те намират в него едно обещание. Сходно бе и с казуса Симеон Сакскобургготски /2001-2005 г./, където също имаше едно обещание. Хората си казаха сега ще променим нещата и ще бъде по-добре. Когато разбраха, че не са по-добре – те излязоха на протест.

Единственото добро решение за излизане от създалата се ситуация са изборите. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

———

Мартин Заимов, финансист. Той е подуправител на БНБ /1997-2003 г./ и ръководител на управление „Емисионно“, което отговаря за валутния борд при неговото стартиране