Селско читалище в Русенско пази безценна музикална реликва. Това е роялът, на който е свирил големият руски композитор Дмитрий Шостакович. Инструментът се съхранява повече от половин век в читалище „Пробуда“ в село Николово, което го е получило като подарък и до скоро го е използвало активно за концерти и балетни спектакли.
Дмитрий Шостакович идва два пъти в Русе - през 1958 г. и 1965 г. През януари 1958 г. композиторът прави турне в България, а през 1965 г. гостува на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ за премиерата на операта си „Катерина Измайлова“. В Русе Шостакович изпълнява като солист своя Втори клавирен концерт с оркестъра на Русенска филхармония. Тъй като в концертната зала е нямало роял, се е наложило инструментът да бъде пренесен от репетиционната, която е била на мястото на днешния Куклен театър.
„Понеже роялът тежи 700 кг, двайсет оркестранти са го пренесли на ръка от сградата на Кукления театър до мястото, където се е състоял концертът“, разказва секретарят на читалище „Пробуда“ Канушка Попова.
Роялът попада в читалището в Николово през 1967 г. като подарък от Общинския съвет за изкуство и култура в Русе.
„Негов председател е бил един от най-успешните кметове на село Николово Атанас Пенев. Получаваме рояла при откриването на новата сграда на читалището, което развивало усилена дейност. Имало е много школи, състави за театър, за седем народни инструмента, включително и първата извънстолична балетна школа, в която танцуваха много деца, и се правеха много концерти. И когато концертите се провеждаха на тази сцена, се свиреше на рояла. И всяка година - има, няма, използван, неизползван, той се акордираше, идваше акордьор от операта и се грижеше за него. Ние също много се стараем да го пазим, да се отнасяме към него като към реликва“,казва Канушка Попова.
За младите пианисти като Николай Димитров е интересно да се докоснат до ценния инструмент.
„Реших да пробвам, да видя какво е усещането, какъв е този инструмент. Макар че има какво да се поправи в него, той е хубав и доста запазен. Беше ми доста интересно да го пипна, има си тонова палитра. Аз лично съм приятно изненадан. Свирил съм в известни зали, на прекрасни инструменти, включително и на червения роял на Елтън Джон в „Роял Албърт Хол“ в Лондон. Като цяло, за един пианист е важно инструментът да бъде в топ качество, защото по този начин и удоволствието, което ще достави на публиката, е по-голямо и взаимно. Но този роял ми допадна с неговата сантиментална стойност и богата история. За мен наистина беше чест да се докосна до такъв иконичен инструмент“, споделя Николай Димитров.
От Общината в Русе възнамеряват да вдъхнат нов живот на рояла и да го превърнат в музеен експонат.
„Историята е много интересна и паметна, това е просто инструмент-реликва за нас. И нашите идеи, нашите планове са свързани с това да възстановим стария блясък на инструмента, защото след толкова много години той е доста амортизиран. Да възстановим, да реновираме инструмента и да го дарим на Историческия музей в Русе, където му е мястото“, казва началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.