Всеки ден по света преди корона кризата са се купували над 27 000 автомобила от концерна, който днес чества 83 години от създаването си. Сега продажбите със сигурност не са такива, но също така сигурно е, че един ден ще се възстановят до предишните си нива и дори ще ги надхвърлят.
Марката отдавна е синоним на качество, издържливост и успех. Не е ли малко странно, като се има предвид, че в ДНК-то й има следа от текстилната индустрия? Не, не е, защото текстилът осигурява само парите. Всичко останало върши ненадминатата изобретателност, фанатичната отдаденост, недостижимата дисциплина и отговорност или казано накратко - японският корпоративен модел.
Вече знаете - говорим за „Тойота“, основана на днешния 28 август 1937 година от японския производител на автоматични станове Сакичи Тойода, който решава да основе автомобилно подразделение на фирмата. То се нуждае от нова идентичност, затова през 1937 г. компанията обявява конкурс за подбиране на име. Сред хилядите предложения е избрано „Toyota Motor Co“, основно заради „късметлийските“ осем срички, когато се изписва на японски език.
Тогава патриархът на компанията е на 70 години, но е щастлив, тъй като макар и на възраст, е успял да сбъдне мечтата си да произвежда автомобили. В това гигантско начинание му помага неговият син Киичиро Тойода. Емблемата на фирмата е стилизирана тъкачна совалка и е избрана, тъй като благодарение на успешния си бизнес със станове семейство Тойода успява да събере достатъчно средства, за да построи завода в града в префектура Айчи, наречен по-късно Тойота.
В автобиографичната си книга Лий Якока, бивш президент на „Крайслер“ и един от най-големите мениджъри в автомобилния бранш, разказва, че се ужасил, когато посетил японските автомобилостроители през 90-те години на миналия век. Той наблюдавал на живо безспирния труд в заводите, където се работело денонощно, при това абсолютно прецизно, седем дни в седмицата и срещу ниско заплащане, и разбрал, че Япония ще надмине САЩ в тази индустрия. 
И това вече е факт.
Предлагаме ви още 20 интересни факта от историята на „Тойота“.

В началото бе сукното
За разлика от много други автомобилни компании, „Тойота“ не започва с автомобили, велосипеди или други транспортни средства. Създателят й Сакичи Тойода я основава като работилница за тъкачни станове през 1890. Първите десетилетия са скромни, докато през 1927 компанията не изобретява автоматичен стан, чийто патент е продаден във Великобритания. 
Името й всъщност не е „Тойота“
Фамилията, основала компанията, е не Тойота, а ТойоДа. Името е променено за благозвучие и от суеверие - с японската сричкова азбука „катакана“ този вариант на името се изписва с осем движения на четката, а числото 8 в източната култура носи късмет и богатство. 
Империализмът я насочва към колите
През 1930 основателят на фирмата Сакичи Тойода умира. Синът му Киичиро решава да основе автомобилно производство, най-вече за да задоволява нуждите на японската армия в завоевателните й войни в Китай и други части на Азия. Първият по-масов модел е камионът Toyota G1, ползван предимно за военни нужди. 
Първият й автомобил е краден
Както много азиатски производители, и „Тойота“ стартира, заемайки смело чужди идеи. Първият й лек автомобил „Тойота AA“ е всъщност старателна имитация на американския „DeSoto Airflow“ - Киичиро купува една кола и я откарва у дома, за да бъде разглобена и старателно проучена. АА е произведена в съвсем ограничена серия - едва 1404 бройки. Наскоро една от тях, от 1936, бе открита в плевня в Русия (на снимката).
Войната в Корея я спасява от фалит
След Втората световна война „Тойота“ е в много затруднено положение и дори първият „Ланд Круизър“, представен през 1951, не променя съществено това. Избухването на войната в Корея обаче води до много поръчки за нуждите на американската армия - производството на камиони скача от едва 300 годишно до над 5000. 
Създава 365 000 работни места в САЩ
Добрият бизнес с американската армия подтиква Киичиро Тойода да започне износ на автомобили за САЩ през 1957. Днес компанията създава 365 000 работни места в САЩ, макар че напук на усилията на президента Тръмп тенденцията е те да се изместват към Мексико. 
От „Тойота“ се ражда митът за „японското качество“
В началото производителите на автомобили от Страната на изгряващото слънце са много далеч от митичното „японско качество“ - всъщност първите изнасяни в САЩ модели са толкова некадърно изработени, че когато разглобяват една, инженерите на „Дженерал Мотърс“ падат от смях. Голямата промяна настъпва, след като „Тойота“ внедрява през 1953 т. нар. TPS (Toyota Production System). Тя се върти около принципа „джидока“, което в доста свободен превод от японски означава автоматизиран човек. Идеята е всеки работник да поема максимална отговорност и да разполага със собствен шнур, с който може да спре целия конвейер при съмнение в качеството. Само след 6-7 години този принцип преобразява автомобилите на „Тойота“, а днес е възприет от почти всички производители по света, макар и в различна степен. 
Най-продаваната кола в историята е „Тойота“
През 1966 „Тойота“ представя новия си компактен семеен модел „Корола“ - една скромна кола с 1.1-литров двигател, която обаче оттогава е сменила 12 поколения и е продадена в почти 50 милиона екземпляра. Това я прави най-продаваният модел в историята, с около 10 милиона бройки аванс пред митичния „Фолксваген Голф“. „Корола“ съществува във всякакви форми - седан, купе, хечбек, хардтоп, миниван, а наскоро даже се появи и кросоувър. 
Императорът избира „Тойота“
В Япония има няколко премиум марки - от „Лексус“, „Инфинити“ и „Акура“ до по-слабо популярни като „Митсуока“. Но японският император открай време избира за личния си транспорт автомобил на „Тойота“ - лимузината „Центури“. Сега в обращение е третата му генерация, която под консервативния дизайн е всъщност съвсем модерен автомобил, с хибридно задвижване (електромотор и 5-литров V8) и 431 конски сили мощност. „Тойота“ никога не е предлагала модела на външни пазари - той е предназначен единствено за Япония. 
Първият кросоувър?
Можем безкрайно да спорим кой е първият кросоувър модел в историята - претенции за това имат американски модели на AMC и „Форд“, руската „Лада Нива“ и „Нисан Кашкай“. Последният автомобил действително въведе актуалната мода на кросоувъра, предназначен предимно за градско ползване. Но почти две десетилетия преди него се появи „Тойота РАВ4“ - първият офроудър с пътното поведение на нормален автомобил. 
Любимата машина на Холивуд
През 1997 „Тойота“ представи първия масов хибриден автомобил в историята - „Приус“. Той имаше доста неатрактивен дизайн, скучно пътно поведение и невдъхновяващ интериор. Но освен това бе впечатляващо инженерно постижение и заявка за екологично мислене - което накара холивудските знаменитости да се редят на опашка за него. Том Ханкс, Джулия Робъртс, Гуинет Полтроу и Брадли Купър бяха сред клиентите, а Леонардо ди Каприо в един момент притежаваше четири (отделен въпрос е колко екологично е това). Днес хибридите са масово явление най-вече благодарение на „Приус“.
Да си пийнем от ауспуха
Японците обаче не желаят да лежат на старите лаври с „Приус“. От 2014 година те продават несравнимо по-екологичен модел - всъщност първия сериен автомобил, който няма никакви вредни емисии, освен питейна вода. „Тойота Мирай“ се задвижва от водородни горивни клетки и вече е продадена в над 10 500 бройки, докато конкурентите от „Хонда“ и „Хюндай“ си остават само в експериментални серии. 
„Тойота“ създаде и „Астън Мартин“
Европейските регламенти за вредните емисии са раждали безброй абсурди през годините. Един от най-забавните бе превръщането на миниатюрната „Тойота IQ“ в модел на... „Астън Мартин“. За да понижат средните емисии на флотилията си, англичаните просто взеха IQ, претапицираха я със скъпа кожа, прекръстиха я на „Астън Мартин Сианет“ и увеличиха цената четири пъти. Естествено, продажбите бяха почти нулеви. 
Най-скъпата автомобилна компания в света
Вече от десетилетия „Тойота“ е автомобилната компания с най-висока пазарна капитализация в света, приблизително двойно по-висока от тази на „Фолксваген“. Разгарящата се спекула с акции на „Тесла“ промени това, но нито един сериозен анализатор не очаква сегашните цени на американската компания да се задържат трайно. „Тесла“ никога до момента не е постигала годишна печалба, докато тази на „Тойота“ стабилно се грижи в границите на 15-20 милиарда долара. 
Първият производител с над 10 милиона бройки за година
Финансовата криза през 2008 позволи на „Тойота“ най-сетне да изпревари „Дженерал Мотърс“ като най-големия световен производител на автомобили. През 2013 японците станаха и първата компания в историята, произвела над 10 милиона автомобила в една година. Днес „Фолксваген“ като група се нарежда на първо място, но при отделните марки „Тойота“ e недостижима. 
Инвестира в изследвания по 1 милион долара... на час
Фактът, че „Тойота“ вече няколко десетилетия се задържа на върха, е свързан и със сериозната развойна дейност. В нормална година компанията влага в изследвания около 1 милион долара на час. В момента „Тойота“ държи над хиляда глобални патента. 
Тойотите траят дълго
Едно проучване отпреди няколко години показа, че изумителните 80% от всички автомобили на „Тойота“ на 20-годишна възраст са все още в движение.
Фирмата все още е семейна
Въпреки колосалните си мащаби „Тойота“ си остава все същата семейна компания, създадена от Сакичи Тойода. Днешният главен изпълнителен директор Акио Тойода е негов пряк потомък - каквито са били и всичките шефове преди него. 
Империята „Тойота“
Освен едноименната си марка, „Тойота“ прави автомобили и под имената „Лексус“, „Дайхацу“, „Хино“ и „Ранц“. Притежаваше също марката „Сцион“, но тя бе прекратена след последната финансова криза. Освен това „Тойота“ има 17% дял в „Субару“, 5.5% в „Мазда“ и 4.9% в „Сузуки“, участва в няколко джойнт-венчъра с китайски компании и с PSA „Пежо“-“Ситроен“, има и разширено партньорство с БМВ за съвместни развойни проекти. 
В Япония има и град Тойота
Щаб-квартирата на компанията се намира в град Тойота, в префектурата Аичи. До 50-те това е било малко градче на име Коромо. Днес е дом на 426 000 души - почти колкото Варна, и носи името на компанията, която го е развила.
По материали от интернет