Разпалването на котлите в ТЕЦ-а започва в петък,  така че в неделя вечер или най-късно в понеделник в целия град ще има топла вода. Това съобщи за „Утро“ изпълнителният директор на „Топлофикация“ Севдалин Желев. Запълването на системата и подгряването на водата ще отнемат 2-3 дни.
Покачването на температурата ще става постепенно, за да се минимизират авариите по мрежата. В момента тръбите са се свили, а със затоплянето им се разширяват, което увеличава налягането и водата може да избие в някои по-слаби места. Подобна бе ситуацията през 2016 г., когато също целия август в Русе нямаше топла вода. След пускането й тогава се наложи екипите на „Топлофикация“ да отстранят множество аварии. Според експертите на дружеството, такива едва ли ще могат да бъдат избегнати напълно и този път.
Прекъсването на топлоснабдяването бе наложително, за да се свърже с котлите новата сероочистваща инсталация. Тя ще може да улавя 97% от вредните въглеродни емисии и фините прахови частици. Очаква се това значително да подобри качеството на въздуха, като от топлофикационното дружество уверяват, че белият дим, който ще излиза от най-големия комин в града, ще се доближи по състав до този на водните пари. Очаква се модерната сероочистваща инсталация да заработи през ноември. В нея са инвестирани 6,5 млн. лева.