Заразата в дома за възрастни хора „Възраждане“ е разпространена в социалното заведение след срещи между близки и роднини с настанените там пенсионери, които са били осъществени без предпазни средства. Това се посочва като най-вероятна причина за масовото инфектиране с коронавирус в дома в доклада от назначената от Окръжна прокуратура проверка на случая. И тъй като няма данни нито за извършено престъпление, нито за каквато и да е нужда от намеса, на 21 август прокуратурата е прекратила преписката.
Проверката всъщност бе възложена на Регионалната здравна инспекция, която така или иначе е в ежечасно течение на Ковид-кризата и проследява непрекъснато всички процеси, причини и засегнати от вируса. По указание на Върховна административна прокуратура обаче на 3 август бе назначено въпросното детайлно проучване на обстановката. Причината - огромният брой засегнати от заразата, които към момента вече са 96 - 86 обитатели и 10 души от персонала. Впрочем малко след края на проверката - на 22 август, станаха ясни 3 нови случая на Ковид-19 в дома, а как се е стигнало до тяхното заболяване, не стана ясно, макар мерките да бяха засилени, а според здравния доклад ситуацията в дома е овладяна, а контролът - непрекъснат.
Иначе здравните инспектори са дали предписания да се извършва редовно проветряване на стаите и да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на министъра на здравеопазването. При последващите проверки е установено, че дадените предписания се спазват стриктно.
Болниците за лечение на Ковид-19 в областта са обезпечени с всичко необходимо и се справят успешно с предизвикателствата пред тях, заяви междувременно областният управител Галин Григоров след разговор с ръководството на Регионалната здравна инспекция.
30 са в момента хоспитализираните пациенти с коронавирус. 13 от тях са в болница „Канев“, 10 в „Медика Русе“, 6 в Белодробната болница и 1 в болница „Юлия Вревска“ в Бяла.
С установените вчера три нови случая броят на заразените от началото на пандемията стигна 299, а излекуваните са 228. Двама от новозаболелите са мъже на 45 и 61 години от Русе и Голямо Враново, носител на инфекцията е и 38-годишна жена от Русе. И тримата са без сериозни симптоми и се лекувам по домовете си.