Русенска област за пореден път ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството“, която е съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия. Тази година насловът, под знака на който ще преминат дните, е „Европа, общо наследство“.
На страницата на Министерството на културата е посочено, че се подготвят повече от 300 събития, с които различни малки и големи населени места в България ще се присъединят към обединителната идея, почитаща традицията и историята. Календарът с тези инициативи се простира през целия месец септември, като в програмата на различните общини, обявена на страницата на министерството, доминират фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни други инициативи за всички възрасти.
Очаква се много от музеите, галериите и различни културни и природни обекти, които се радват на голям интерес и масова посещаемост особено през септември, който мнозина все още смятат за ваканционен, да осигурят 
свободен вход за посетителите
Безплатното посещение, разбира се, няма как да продължи през целия девети месец на годината, а ще бъде валидно за определени дни на септември, които ще бъдат изрично посочени в навечерието на събитията. При това от министерството уверяват, че всички мероприятия ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, наложени от правителството и Министерството на здравеопазването по повод пандемията от Covid-19.
Миналата година в Дните на европейското наследство се включиха само две общини от Русенска област - Борово и Ценово. Тази година Ценово прави пауза, но към Борово се присъединяват Бяла, Иваново и Две могили. 
В община Борово от 1 до 4 септември ще се състои вече традиционният период на Дните на отворените врати, като всички ще имат възможност да видят прочутото Боровско сребърно съкровище, открито през 1974 г. Както е добре известно, то съдържа пет съда - три ритона, каничка и купа, датирани от четвърти век преди новата ера. Надписите на два от ритоните и на каничката споменават името на тракийския цар Котис (383-359 г. пр.Хр.), а също така гробница на гетски аристократ от IV в. пр.Хр., която се намира се в централната част на град Борово и е достъпна за посетители. 
Ден на отворените врати ще има и за зоокъта и етнографската сбирка в село Екзарх Йосиф
която води началото си от 2004 г. и съдържа експонати в 9 тематични групи.
Етнографският музей и картинната галерия в село Обретеник също ще бъдат отворени за посетители. Над 180 стари предмета, извадени от ракли, мазета и тавани оформят първоначалния вид на етнографската сбирка, която постепенно се разраства. 
Друг обект, който ще се включи в Дните на наследството, е църквата „Св.Иван Рилски“ в  Брестовица, която от 1973 г. е обявена за паметник на културата. Построена е през 1876 г. и представлява внушително красиво здание с четири колони.
Тракийското селище, представлявало късноантична и средновековна крепост в село Батин, е другият обект, който се очаква да предизвиква интерес. То се намира на 3 км северно от селото, върху високо възвишение между река Дунав и Батинска река. Местността е известна под името Кале баир. 
На 19 и 20 септември ще е свободен достъпът за посетители в сграда от музея в Бяла с историческо и архитектурно значение, в която от 20 юли до 13 август 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война се е разполагала Главната императорска квартира на руския император Александър II.
190 години от рождението на Филип Тотю ще бъдат чествани през септември в Две могили
Войводата е роден през 1830 г., като последните десет години е живял в Две могили, където се намира и гробът му. На 17 септември ще бъде отбелязана тържествено годишнината на именития българин, като ученици от двете средни училища в Две могили заедно с деца от детската градина подготвят тържество. На същия ден входът за експозицията ще е напълно безплатен.  
Пак в Две могили на 22 септември ще бъдат отбелязани 112 години от подписването на Манифеста за независимост на България на тукашната гара. През 1908 г. царският влак спира за почивка, Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват цар Фердинанд и неговите министри. Днес на сградата на гарата е поставена паметна плоча.
В Пиргово възнамеряват да се включат към Европейските дни на наследството още от първия ден на септември - тогава в местното читалище ще има мултимедийна лекция за деца на тема „Българската шевица и носия“. Пак в читалището от 5 до 18 септември ще бъде представена
фотоизложбата „Екскурзия във времето“, подготвена от пирговски самодейци
15 септември е денят, в който в Щръклево очакват ученици и възрастни да посетят музейната сбирка „Светлоструй“, която разказва за уникалния селски литературен вестник, в който с радост са сътрудничили известни български поети, белетристи, учени. В Щръклево е предвидено и засаждане на дръвчета и декоративни храсти с ученици - то се очаква да се състои на 9 и 10 септември.
През целия септември читалището в Мечка ще представя кът от старинни предмети и дрехи, който е подреден с дарения на членове на читалището. Любопитните ще видят някогашна покъщнина - ястач, печка, чинии, бардучета, газени лампи, вретено, рогозки, кошници и черги. От селскостопанските уреди и предмети в изложбата участват диканя, въртелки, самар, чепкало, садило и др. Не са пропуснати също мъжка и женска носия, кърпи, ковьори, престилки и др.