На 29 и 30 август - събота и неделя, от 10 до 14 часа в бензиностанция „Лукойл“ до Старата поща в близост до регионална библиотека „Любен Каравелов“ доброволци ще приемат дарени от русенци книги.
Акцията на фондация „Лукойл“ е наречена   „Книгодарител“, започва от 20 август и ще продължи до 7 септември в цялата страна. Книги ще се събират в пет бензиностанции в София, в по две бензиностанции в Пловдив, Варна и Добрич и в по една в Русе, Бургас, Стара Загора, Враца и Дупница.
Хората могат да носят книги от личните си библиотеки, които им се повтарят или които са убедени, че едва ли ще прочетат втори път. 
От фондацията апелират книгите да са издадени след 2009 година. Така целта на акцията - библиотеките в читалищата в по-малките населени места да се сдобият със сравнително нови и интересни художествени произведения, ще се осъществи по-пълноценно. Организаторите напомнят, че даряваните издания трябва да бъдат в добро състояние. Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, ще получи сертификат „Активен книгодарител“.