Община Русе започна да чисти безобразните драсканици по фасадите на обществените сгради. За целта се използва специална машина, която е купена със собствени средства. 
Русе е един от първите градове в България, където се използва подобна техника. Машината е много добра, почиства не само новите, но и старите графити, сподели зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев. „Използва се вода под високо налягане, която се смесва с пясък, а при нужда и с други абразиви. Засега чистим основно бетонни плочи и мазилки на циментова основа. Хубавото е, че машината може да се ползва също за миене и дезинфекция, което е особено важно в момента. Планирали сме да закупим още 3-4, за да ускорим процеса по отстраняване на графитите“, каза още Димитър Недев.
За съжаление има места, където ден по-късно почистената стена отново е надраскана. Графити вече се появиха и на обновения кей.
Засега техниката се ползва само за почистване на обществени сгради, като ще се обмисли вариант - вероятно срещу минимално заплащане, да се ползва и за частни имоти. 
Повечето русенци приветстват инициативата на общината, но има и такива, които смятат, че графитите, които са красиви като изкуство, би трябвало да се запазят. Кметът Пенчо Милков също смята, че истинските графити са изкуство. „Скоро ще го покажем на русенци. Ще определим места и ще поканим известни творци на графити от страната и всички млади хора в Русе да украсят колони от мостове, трафопостове и калкани със свои творби. Но загрозяването на града ни с надписи не трябва да приемаме. Всички обичаме Русе и трябва да го пазим“, заяви Милков.