Бившият Учителски дом на ъгъла на улица „Александровска“ ще бъде превърнат в Международен младежки център. Това стана ясно от думите на кмета Пенчо Милков, който обясни, че Общината е разработила проектно предложение, което е внесла в Министерството на образованието и науката. Надяваме се да получим финансиране от МОН, за изграждането на центъра са нужни около 4 милиона лева, уточни той. Предвидено е проектът да се реализира в партньорство с Русенския университет. Идеята е младежи на възраст между 15 и 29 години да имат своето място, където да попълват своите дефицити в обучението и в социалните контакти, но също и да си набавят повече знания и практически опит в дейности, свързани с европейските ценности. 
Доста такива проекти бяха внесени в МОН, но нашият е един от малкото, които не са отхвърлени категорично, както стана сега в условията на пандемия с Ковид 19, каза Пенчо Милков. Нещо повече - преди петнайсетина дни ни поискаха пояснения по основните положения в нашето предложения, което ни подсказва, че нашата идея засега се радва на интерес от страна на просветното министерство, добави той. 
Още през декември 2018 година Министерски съвет излезе с решение, с което прехвърля на Община Русе безвъзмездното право върху имота на улица „Александровска“ 29. Десетина години преди това сградата бе освободена и оттогава постоянно се руши.
Постройките в имота са пет, като общата площ е 1031 квадратни метра. Към нея проявяваше интерес Държавният архив, който сега се помещава на крайно неудобно и за специалистите, и най-вече за гражданите място - в дъното на двора на завод „Найден Киров“. На няколко пъти градските и областните власти убеждаваха архивистите, че имотът на „Александровска“ 29 е крайно неподходящ за тях. След това се чуха мълви, че някой искал да направи ресторант - и така щял да „възстанови“ някогашния клуб-ресторант на руските белогвардейци в Русе. В същото време Младежкият дом и неговият дългогодишен директор, днес директор на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов също проявяваше енергично желание старинните сгради с прекрасен голям салон и различни места за творчески и артистични дейности да стане база на ОМД. 
Идеята за младежки център, построен с европари, датира от момента на прехвърлянето на собствеността от държавна в общинска и по всичко личи, че е на път да се реализира. Така Русе ще може да спаси от разруха и събаряне една от своите архитектурни перли.