Година след като данните на милиони българи бяха източени от НАП в резултат на хакерска атака, първият русенец осъди приходната агенция за допуснатата небрежност. Собственикът на кабелния оператор „Нетуоркс България“ Свилен Максимов трябва да получи обезщетение от НАП за претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконосъобразно бездействие от страна на Националната агенция за приходите, реши състав на Административен съд - Русе. 
Както „Утро“ писа, бизнесменът не търсеше финансова облага от заведеното дело, а само морално възмездие. Затова исканото обезщетение бе символичната сума от 1 лев. НАП обаче ще трябва да покрие и разноските по делото в размер на 840 лева. Така че решението най-вероятно ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Постановлението на съда вероятно ще накара още мнозина българи да съдят приходната агенция, и то не за толкова символични суми. Според адвокат Андрей Желязков, който е пълномощник на Свилен Максимов по случая, в страната вече има заведени доста дела срещу НАП, а на първа инстанция магистратите масово присъждат обезщетения от 200 лева. За тези, които сега биха тръгнали по този път, ситуацията обаче вече е далеч по-сложна.
„Миналата година НАП даде възможност да се направи справка какво точно е изтекло и затова на процеса имах възможност да представя множество доказателства. Сега тази възможност вече я няма. Готов съм да помогна на колегите с каквото мога, да им предоставя исковата си молба и т.н., но няма да поемам други такива дела“, заяви Желязков.