Мачовете „Дунав“-“Рома“ през 70-те години са безспорният връх в летописа на русенския футбол. Разказите и преразказите за тези двубои са много. Цитирали сме ги неведнъж. Този път обаче ще посегнем към извора от архива на бившия футболист Игнат Младенов, който ни предостави автентичен репортаж за ответната среща в Русе - 1:0. Автор на репортажа, лека му пръст, е Любомир Гинев. Предлагаме ви неговата публикация без редакторска намеса, за да се усетят още езикът и духът на спортната журналистика през онези години

1:0 победа... за утешение
Любомир ГИНЕВ
Русенци надиграха и победиха един авторитетен съперник, бяха близо и до ликвидиране на преднината му от мача в Рим /0:2/, но недостатъчната им рутина и щастливият ден на Конти задържаха на таблото минималното 1:0 за „Дунав“. Може да се съжалява само, че дунавци бяха на крачка-две от един изключителен успех /в 70-а минута например Христов остана сам срещу вратаря, но се остави той да блокира с тяло удара му/, който в никакъв случай нямаше да бъде незаслужен. Съдете сами: към вратата на „Рома“ - 22 изстрела! От тях осем в очертанията на вратата, както и 9 ъглови удара, в рамките на дунавската врата „звездите“ на римския отбор не можаха да отправят нито един удар!
Голям футбол не можеше да се очаква от турнирен мач. Логично бе да се предвидят и подчертано дефанзивните действия на „Рома“. Но прочутото италианско катеначо превърна срещата на „вкарвачи“ и „разкарвачи“. Но ако все пак борбата в турнира за купата на УЕФА продължава „Рома“, а не „Дунав“, причината за това е главно в русенските футболисти. Те започнаха много активно, но все пак се подведоха по предумишлено острите стълкновения на хитрия съперник, играта се накъса и темпото спадна. Единствено и в броени минути след почивката гостите се поразкриха, но и тогава дунавци продължиха да изнасят мудно топката и комбинират ненужно в средата на терена, вместо да търсят остротата и изненадата в атаките си. Полузащитниците и бранителите подкрепяха общо взето плахо челния си отред. Прекалено голяма дан платиха за регламента /гол на чужд терен се удвоява/, включително и след 1:0 нямаше какво да се губи, а можеше много да се спечели.
1:0 срещу отбор като „Рома“ не е малко. За крайния успех обаче се оказа недостатъчно. 
„Дунав“: Младенов, Далев, Въжаров, Дамянов, Малинов, Александров /Иванов-57/, Манолов, Христов, Ковачев /Цонев-75/, Илиев. 
„Рома“: Конти, Печенини, Рока, Кордова /Негризоло-70/, Сантарини, Батистини, Бони, Морини /Спидони-70/, Петрини, Де Систи, Пелегрини.