От вчера съм разпоредил да бъдат поставени заграждения на кейовата ивица, за да се предпазят разхождащите се граждани. Това съобщи вчера кметът Пенчо Милков. Той обясни, че цялата бетонова ивица от транспортната алея до реката по договор за концесия принадлежи на „Порт Пристис“ за срок от 35 години. Бетонът е построен по проекта, за да печели „Порт Пристис“, каза Милков. И уточни, че Общината носела отговорност за пространството от транспортната алея до жп линията. Въпреки това ще вземем мерки да предпазим хората, които се разхождат там, повтори кметът. 
Както „Утро“ писа, от „Порт Пристис“ преди време поясниха, че те ще влязат във владение на ивицата с подходите за бъдещите понтони, едва след като бъдат подписани всички документи за предаване на завършения обект на концесионера. 
Пенчо Милков увери, че от неговия екип са проверили  дали е възможно да се добавят нови зелени растения към засадените по проекта, финансиран с европейски пари. Оказало се, че ако се добавя нещо - може да има намеса. Това дава възможност на Общината да обмисли каква друга зеленина да засади, а също така и да се погрижи за автоматично напояване на растенията. И сега поливаме там ежедневно за наша сметка, защото явно при разработката на проекта някой не е преценил, че когато през лятото засадиш в Русе нещо, трябва да го поливаш непрекъснато, каза Милков. „Както е известно, ние довършваме проект, започнат от предишната управа - сега виждаме незащитени болтове, стълбове насред алеите, кошчета с огъващи се капаци. Направили сме списък с всичко, което трябва да се поправи и довърши, и ще търсим изпълнителя, за да отстрани тези недомислия. Не бива също постоянно да минават коли по алеята - по принцип по нея ще има достъп за автобуси, които ще возят туристи от корабите, акостиращи на брега. Сега има бариера под хотел „Рига“, изгражда се в момента друга бариера на Топлата вода, а по наша идея ще бъдат обособени места за паркиране до Гребната база“, каза Милков. Той съобщи, че Общината предвижда голям градски празник на крайбрежната ивица на 4 септември с участието на много самодейци, детски формации и други артисти.