Санкции от по 10-15 хиляди лева на всеки десет дни понася фирма „Русе Пъблик Сървисис“, която има договор за почистване на улиците в града. Това съобщи вчера кметът Пенчо Милков, който обясни, че негови служители проверяват качеството на почистването, след като той самият получавал десетки сигнали от граждани. Договорът на частната фирма, която има грижата за метенето и миенето и за кошчетата за смет в града, изтича в края на август и това в последните няколко седмици създаде проблеми, призна Милков. Ние вече не просто удържаме пари от фирмата за несвършена работа, но ще купим почистващи машини, за да не оставяме мръсен и неприветлив града, каза той, като добави: „Аз заварих една безпомощна в това отношение Община, тя беше вербално много силна, но механично - много слаба“. 
Когато станах кмет, вярвах, че целият сняг през зимата трябва да е изчистен за парите, които фирмата получава - оказа се, че в договора е предвидено тя да чисти „по възлагане“ и да мие „на квадратен метър“. Затова ние ще чистим успоредно с фирмата, която има това задължение по договор, заяви кметът. И обясни: „Започваме изграждане на способности, които са били заличени от години“, очевидно имайки предвид факта, че има общински предприятия с предмет на дейност почистване и озеленяване, но поръчките са спечелени от други фирми. 
Такъв е случаят и с озеленяването на града. „Русе имаше общинско предприятие „Паркстрой“ на 115 години, но обществената поръчка бе спечелена от частно предприятие, с което е сключен договор от пролетта на 2019 година. В този договор не са включени всички площи в града. Така че успоредно с договора с частната фирма ние усилваме нашите способности и с нашето общинско предприятие ще се грижим за зелените площи на града“, каза Милков. И призова гражданите: „Нека да критикуваме, но и да садим, да поливаме - това те прави по-силен“. 
На въпрос на „Утро“ докога и защо Общината възнамерява паралелно с фирмите, сключили договори, да върши тяхната работа, той отговори: „Договорите с тези предприятия са неизгодни. Но общинските предприятия са нашите механични ръце - а те за мен са отрязани крайници. Тепърва първо трябва да прораснат тези „ръце“, а после да се уякчат и да може Общината отново самостоятелно да се грижи за града“. Въпросът дали не е разумно да се преразгледат неизгодните договори, остана без отговор. 
Но кметът обяви, че от 16 юли вече има договор с нова фирма, която събира и извозва отпадъците от територията на Русе. Това е фирма „Нелсен Чистота“, която е спечелила обществената поръчка. Ще имаме нови съдове за битови отпадъци, а цените за сметоизвозването са с 2 лева на тон по-ниски от предишните, увери Милков.