С продължителното си бездействие наказващият орган - ОД на МВР, всъщност сам е допринесъл за невъзможността да бъде установен и наказан действителният автор на нарушението. Превишената скорост е заснета с автоматична станция на 1 февруари 2018 година, а електронният фиш е връчен едва на 28 октомври 2019 година - 1 година и 10 месеца след нарушението и 11 месеца след кончината на нарушителя. През този продължителен период е починало лицето, посочено като извършител на нарушението. Това казва в мотивите си Административият съд по дело, с което се обжалва наложена глоба от 100 лева за засечено шофиране с превишена скорост на бул.“България“. 
Впрочем делата по казуса са две и касаят два идентични случая и нарушения в рамките на няколко месеца - шофиране на „Волво“ с около 25 км/ч над позволената скорост. И двете глоби от по 100 лева стигнаха до обжалване пред съда от сина на водача, тъй като соченият за нарушител реално, по документи, бил наказан, след като починал.
Две съдебни инстанции подчертаха и решиха окончателно, че санкциите трябва да се отменят и основна причина за това е не фактът, че няма нарушение, а бавната работа по налагане на наказанието.