400 000 за довършването на ремонта и реконструкцията на девическия манастир „Св. Петка“ в Копривец одобри вчера правителството. С тези средства ще се съхрани южното крило на обителта, която е сред знаковите паметници на православната архитектура в Русенската епархия и е колективен паметник на културата с национално значение 
Копривецкият манастир датира от Второто българско царство. Той е бил най-големият манастир в околностите на средновековния град Червен с повече от 100 монахини в него. Когато войските на Мидхат паша завземат местността около град Червен през 1388 г., градът, села и манастири в региона са опожарени. Според преданията 5 монахини - Параскева, Варвара, Екатерина, Марина и Неделя, са загинали в пламъците.
Манастирът е съграден отново чак през 1987-1989 г. тайно от комунистическите власти. Инициативата за това принадлежи на местна жена, Йордана Чолакова, на която Господ се явил в съня й и й повелил да построи наново манастира в рамките на три години. Така и се случило. Манастирът е осветен на 14 октомври 1989 г., няколко седмици преди падането на комунизма в България.