Паметникът на Васил Левски ще бъде тържествено открит на 11 септември в 17 часа, стана ясно вчера. Откриването бе планирано за рождения ден на Апостола - 18 юли, но пандемията с Ковид-19 забави старта на работата в Парка на възрожденците. 
В момента пространството, където ще бъде разположен монументът, дело на русенския скулптор Даниел Кънчев, все още представлява разгърната строителна площадка. До 22 август трябва да сме приключили работата тук и да остане време за монтиране на скулптурата и за облагородяване на мястото около него, казаха вчера работещите на обекта. 
Както читателите на „Утро“ знаят, Русе ще има паметник на Апостола благодарение на инициативен комитет с председател народният представител и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Средствата за изграждане бяха събрани с мащабна дарителска акция, в която се включиха млади и стари жители на града. А авторът на скулптурната фигура на Дякона - Даниел Кънчев, и на цялостното архитектурно оформление на паметното място арх.Силвия Славова бяха избрани с конкурс, който се проведе на два пъти. Символичната първа копка бе направена на 18 февруари, а първият заложен камък бе благословен от Русенския митрополит Наум.