Първото, което искам да кажа на гражданите на Русе и областта, е, че за тях няма никаква опасност по отношение на ресурсната обезпеченост относно Ковид-19 с болнични легла и кадри от лекари, медицински сестри и санитари, както и с лични предпазни средства и дезинфектанти. Предприети са всички необходими мерки от организационен характер от областния управител, шефовете на РЗИ, РЗОК и директорите на лечебните заведения. Това заяви на пресконференция вчера в болница „Канев“ министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов, който бе в Русе за среща с ръководствата на болниците в областта.
При посещението си в Многопрофилната болница в Бяла той е останал впечатлен от организацията на работа, външния вид на лечебното заведение, оборудването с апаратура и медицинския персонал. Същите много добри впечатления проф.Ангелов има и от университетска болница „Канев“. Логистиката, която е създадена от директора на болницата Иван Иванов, е отлична и в края на тази година „Канев“ ще подпише договор с медицинския факултет към университета в Бургас за специализация на дипломирани лекари, което ще бъде от полза за цялата област, посочи министърът.
В момента в болницата има разкрити 60 болнични легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция с тенденция да станат 68. Те са разпределени в две структури - едната е с 30 болнични легла в Инфекциозно отделение, специализираният Ковид-сектор е с още 30 легла. На територията на лечебното заведение няма недостиг на лекари и медицински сестри, но има недостиг на анестезиолози, както е в цялата страна, каза проф.Ангелов. Той обяви, че медицинските сестри в „Канев“ вземат заплати по 1000 лева чисто, като основните им възнаграждения са по 800 лева, но с допълнителните пари по клиничните пътеки те стигат четирицифрени суми.
За Спешна помощ в Русе по проект ще бъдат доставени 5 линейки, а в началото на ноември ще започнат обновителни ремонти в Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му в региона. В средата на декември се очаква да започне и ремонтът на Спешно приемно отделение в болница Канев“, каза проф.Ангелов. 
Той съобщи още, че в момента работна група от министерствата на образованието и здравеопазването разглеждат различни въпроси за началото на учебната година и до края на август трябва да излязат с общо становище за изолирането на класовете по етажите на училищата, за плаващи междучасия и много други.
По-късно проф.Ангелов посети УМБАЛ „Медика“ и се запозна с организацията, създадена за работа в условията на Ковид-19 и обсъди актуални въпроси по темата с управителя на лечебни заведения „Медика“ доц.д-р Кирил Панайотов. След това министърът се срещна и с ръководствата на РЗИ и РЗОК.