Банките вече ни пращат десетки имоти на закъсали длъжници, които не могат да обслужват заемите си заради кризисната икономическа ситуация, споделиха русенски частни съдебни изпълнители. След отпадане на ограниченията за публична продан, наложени заради извънредното положение, преписките приключват една след друга. И първите ипотекирани жилища вече са на пазара и се увеличават. 

Специалната закрила за длъжници по банкови кредити отпадна на 13 май с официалния край на извънредното положение. Те обаче можеха да се възползват от т.нар. частен мораториум, който обявиха банките. За още два месеца остана закрилата за тези, които дължат на фирмите за бързи кредити и на колектори. И тази отсрочка обаче приключи на 13 юли. Сега кредиторите активно си търсят парите. Макар че банките със сигурност ще дадат възможност за разсрочване на тези свои клиенти, които имат шанс да погасяват макар и по-бавно задълженията си, за една сериозна част от тях това няма да е от особена полза. 
Както „Утро“ писа, в първите месеци на кризата без работа останаха около 4 хиляди русенци, по-голямата част от които все още са без доходи или в най-добрия случай на обезщетения от Бюрата по труда. Което със сигурност е сериозен удар по финансите на домакинствата им. Затова продажбите на ипотекирани жилища са неизбежни. Все пак, и според банкери, и според брокери на недвижими имоти, ситуацията не е толкова тежка както през 2009 г., когато стотици домакинства трябваше да освободят полуплатените от тях апартаменти. Въпреки кризата лихвите по кредитите остават ниски, така че поне риск за увеличаване на вноските този път няма. Няма и ликвидна криза в банките, така че те ще бъдат по-склонни към отстъпки. Но въпреки това за много семейства трудности ще има.