Петима колеги в беленския завод „Модул“ с коронавирус, стана ясно от данните на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Трима от мъжете, на възраст между 29 и 56 години, са били контактни на обявени няколко дена по-рано други двама заразени мъже от фирмата. Завод „Модул“ беше затворен от РЗИ за пълна дезинфекция, като паралелно тече и епидемиологично проучване на контактните. Тримата новозаразени са поставени под домашна изолация. В събота бе съобщено за още двама заболели от Русе - 57-годишен мъж, който е приет в Белодробната болница с бронхопневмония, и 52-годишна жена, която няма сериозни оплаквания и е изолирана в дома си.
Данни от вчера показаха, че няма нови заразени на територията на областта. Така общият брой на инфектираните е 269, като в лечебни заведения са приети 32 души. Излекуваните са 169, а в петък бе отбелязан рекорд от 22-ма преборили коронавируса.
В дом„Възраждане“ е извършена проверка от РЗИ. Изводите са, че се спазват необходимите мерки за превенция и контрол на Ковид-19. За персонала са осигурени лични предпазни средства, а за обитателите - ръкавици и маски за многократна употреба. На всеки етаж работи отделен персонал за обслужване. Храненето е по стаите в съдове за еднократна употреба. Забранени са свижданията и достъпът на външни лица, както и приемът на нови потребители. Констатациите дойдоха, преди да е готова назначената от прокуратурата проверка на дома, чиито резултати все още се очакват.
Иначе ситуацията в дома остава непроменена. 19 от обитателите му се лекуват в болници, 23 са настанени във вила „Липник“, а 4 са под домашна изолация. Една служителка от персонала е в болница, а трима са под изолация по домовете си. Броят на излекуваните е 36, като 31 от тях са негови обитатели.