Тримата русенци, обвинени в грабеж и убийство на австрийски студент, бяха задържани под стража от Варненския окръжен съд по искане на прокуратурата. Единият от тях се оказа помилван от вицепрезидента Ангел Марин през 2007-а.
Тялото на 35-годишния чужденец, който следвал в Медицинския университет във Варна, бе открито на 8 август в хотелска стая в града. Липсваха част от вещите му, които после полицията откри в заложна къща.
За престъпленията бяха задържани 34-годишният Людмил М., 43-годишният Радослав М. и 21-годишната проститутка Ренета Н.
Ренета и Людмил са с чисто съдебно минало, но имат множество регистрации, основно за кражби, а Радослав е осъждан многократно, като с указ на вицепрезидента през 2007 г. е бил помилван, стана ясно на делото.
Мъжете снабдявали Ренета с наркотици и лекарства, с които тя упоявала клиенти и ги обирала, а после триото деляло плячката. В случая обаче опиатите били предозирани и студентът починал от отравяне, а Ренета задигнала дори панталона му.
Макар и в начален етап, разследването установило, че групата често е пребивавала в хотели в различни градове на страната. Пет дни преди убийството Ренета и двамата й съучастници били спипани в друг варненски хотел с наркотици, а при задържането им у тях били открити 2 електронни везни и различни видове дрога.
Магистратите прецениха, че ако са на свобода, тримата гастрольори могат да се укрият и им наложиха най-тежките мерки за неотклонение. Определенията могат да се обжалват пред Варненския апелативен съд.