Десетте най-големи работодатели в Русенско увеличават тежестта си в кризата, породена от пандемията с Ковид-19, показва анализ на „Утро“. Според последните данни за осигурените към края на май, в Топ 10 на най-големите предприятия в областта вече се трудят 7650 от всичко 62,7 хил. заети на пълен работен ден, т.е. всеки осми. Преди три години в тях работеше всеки десети нает в областта, а преди година - всеки девети.  

Най-големият работодател в Русенско е Университетска болница „Канев“, в която се трудят 1060 души. Макар да не е предприятие в традиционния смисъл на думата, тя си е търговско дружество с приходи, разходи и печалба, така че се включва в класацията. В Топ 10 влиза и УМБАЛ „Медика“, която покрай пандемията изпреварва няколко предприятия, съкратили персонала си в последните месеци.
Седем от десетте най-големи предприятия в региона са направили съкращения на служители, но съвсем не от такъв мащаб, както по-дребният бизнес. Най-голям ръст на персонала отбелязва „Каолин“, който с 970 души персонал излиза на втора позиция пред „ВИТТЕ Аутомотив България“ и „Дунарит“. В челната десятка са още „А.Л.Филтър“, „Монтюпе“, „БТБ България“, „Делта Текстил“ и „Еконт Експрес“. Някои от тях вече обявиха намерения за сериозно увеличение на персонала, които при нарасналата изведнъж безработица вероятно ще успеят по-лесно да реализират. Така че нищо чудно до края на годината делът на най-големите работодатели на трудовия пазар да се увеличи още повече. Което не е толкова добра новина, тъй като един сериозен трус в някой от тях ще се отрази силно на целия пазар. А гръбнак на всяка икономика би следвало да е малкият и средният бизнес, тъй като те се смятат за ключова предпоставка за наличието на конкуренция и работещи пазари.