Дързост, убедителност и комбинативност, от една страна, съчетани с лековерност и изкушение да се вземе една добра сума, от друга, доведоха до поредната абсурдна измама. 
Във вторник мъж с доста силен тен спрял на улицата жена над 70 години и бързичко успял да я убеди, че може да вземе добавка от 8000 лева, но от НОИ уреждали свои хора, а той знаел за парите, защото бил служител на пенсионното и можел да помогне. Нужно било обаче да се бутне тук-там по някой лев, за да я вкара в списъка. 
Развълнувана от късмета си и светлата пeрспектива, жената изгубила и последната частица предпазливост и поканила доброжелателя у дома, където извадила спестени 2500 лева и добавила към тях и току-що получената пенсия от 500 лева. Мургавият експерт ги прибрал, казал, че ще се върне след 15 минути с обещаните 8000 лева, и след като го чакала дълго и безплодно, измамената позвънила в полицията, където потвърдили черните й съмнения, че „експертът“ всъщност е престъпник, на когото наивно е повярвала.
Подобен случай имаше и преди малко повече от месец, на 10 юли, когато 91-годишен дядо бе спрян от „специалист“ на пазарчето „Сан Стефано“, който го омагьосал с обещания, че ще му съдейства да получи „американска“ пенсия. За целта обаче трябвало някой лев за такси и разноски, при което пенсионерът брои 900 лева на хитреца, след което се прости и с тях, и с бляновете си за четирицифрена пенсия. 
След новия удар полицията за пореден път предупреди, че искането на пари в брой в замяна на услуга от непознати е белег за измама или корупция. Освен това представителите на служби и институции са длъжни да се легитимират с карти или документи.